NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Rastu plaće na HRT-u: Većina zaposlenika izjasnila se za povećanje koeficijenta

30.03.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Čak 71,3 posto zaposlenika HRT-a na izjašnjavanju završenom u srijedu podržalo je prijedlog poslodavca o 8-postotnom povećanju koeficijenata za plaće, a potpisivanje novog Kolektivnog ugovora HRT-a očekuje se već danas ili najkasnije sutra, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije

Tri paketa materijalnih prava koje je nudio poslodavac bila su povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto ili 4 posto bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura ili isplata fiksnog dodatka 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Kao četvrta, dodatna opcija sindikata u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a bila je i neprihvaćanje ni jedne od navedenih ponuda poslodavca te ''sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima''

Od ukupnog broja zaposlenih radnika HRT-a (2 777) izjašnjavanju je pristupio 1 641 radnik, odnosno 59,09 posto. Od njih se 1 170 radnika, odnosno 71,3 posto izjasnilo za povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto. 45 radnika, odnosno 2,74 posto se izjasnilo za povećanje vrijednosti koeficijenta od 4 posto bruto i isplatu fiksnog dodatka od 50 eura, a 274 radnika, odnosno 16,7 posto se izjasnilo isplatu fiksnog dodatka u iznosu od 105 eura bruto (bez povećanja bruto vrijednosti koeficijenta).

Uz to, 152 radnika, odnosno 9,26 posto, izjasnilo se da ne prihvaća niti jednu od navedenih ponuda poslodavca i spremno je sudjelovati u aktivnostima koje će pokrenuti sindikati HRT-a u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u Kolektivnom ugovoru.

Većinskim izglasavanjem prve opcije, odnosno za povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto, stečeni su uvjeti za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora HRT-a. Sastanak predstavnika HRT-ovih sindikata i poslodavca zakazan je za danas, u četvrtak, 30. ožujka u 10 sati.