prijetnje schmidtu

Rastu napetosti u BiH: EUFOR vježbao razbijanje prosvjeda

15.09.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Pripadnici Europskih mirovnih snaga (EUFOR) izveli su u petak u Sarajevu akciju razbijanja prosvjeda u sklopu vojne vježbe 'Brzi odgovor 2023', dok u toj zemlji rastu napetosti zbog prijetnji koje upućuju vlasti Republike Srpske prema visokom međunarodnom predstavniku

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. rujna i u njoj sudjeluju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Europske unije. Tijekom pokazne vježbe u Sarajevu pripadnici EUFOR-a pokazali su sve raspoložive snage, uključujući i opremu koja je uključivala letjelice, transportere, ali i brojno naoružanje. U sklopu vježbe simulirana je i situacija razbijanja prosvjeda.

"Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi svoju kontinuiranu potporu održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH", naveli su iz EUFOR-a.

Tijekom ove vježbe angažirane su pričuve vojne misije EUFOR-a iz zemalja članica kako bi se pokazalo da je moguće razmjerno brzo angažirati daleko veće snage od onih koje su sada stacionirane u BiH, objavio je EUFOR ne navodeći brojke. Računa se da je u sastavu EUFOR-a u BiH angažirano nešto više od tisuću vojnika. EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Helmut Habermayer odbacio je optužbe da nisu u stanju očuvati mir i stabilnost BiH.

"Dovoljno smo jaki pružiti potporu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov", istaknuo je Habermayer.

Uz Sarajevo vježba 'Brzi odgovor 2023.' odvija se na više lokacije diljem zemlje te je primjetan veći broj vojnih vozila i letjelica međunarodnih mirovnih snaga.

Ova se vojna vježba održava u tjednu kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najprije najavio da će zabraniti, a zatim i spriječiti dolazak visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku. Očekivalo se i kako će biti organizirani prosvjedi u slučaju njegova posjeta. Schmidt je na kraju otkazao posjet objašnjavajući kako ne želi od toga praviti predstavu.