nadjačavanje zapada

Izetbegović pozvao islamske zemlje na snažnije angažiranje u BiH

05.09.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je u intervju za globalnu televizijsku postaju Al Arabiya na snažnije angažiranje islamskih zemalja u BiH kako bi nadjačali Zapad koji predvodi SAD, optužujući ga da radi u interesu Hrvata i Srba

"Zapad pomaže da se stvari riješe dogovorom, kompromisom na našu štetu. Zato je potreban jači utjecaj islamskih zemalja da se napravi balans. Islamske zemlje trebaju snažnije stati uz nas. Da pokažu više brige", rekao je Izetbegović za međunarodni arapski informativni televizijski kanal koji financira Saudijska Arabija.

Dodao je da je situacija u politici danas slična onoj ratnoj kada je Zapad nametnuo embargo na oružje zbog čega se Bošnjaci nisu mogli braniti.

Za posljednji rasplet optužio je administraciju SAD-a koja, kako tvrdi, povlađuju srpskoj strani zbog rata u Ukrajini. "Na prvom mjestu je SAD koji želi stabilizirati odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda. Prije svega ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina", istaknuo je Izetbegović.

Izetbegovićeva stranka se nakon posljednjih izbora našla izvan vlasti na razini države i entiteta Federacije BiH. Njihove pozicije preuzeo je blok probošnjačkih i građanskih stranaka koji su u koaliciji s vodećim hrvatskim HDZ-om i srpskim SNSD-om.

Izetbegović ima teoriju kako je u tome posredovala međunarodna zajednica predvođena SAD-om i visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom.

"Oni su odlučili faktički da najjaču bosansku, muslimansku stranku uklone iz vlasti, da dovedu alternativu iz bošnjačkog korpusa koja će napraviti ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne", rekao je čelnik SDA.

Izetbegović je u intervju Al Arabiyi također izjavio kako je u BiH kroz povijest nasilno uklonjena 'bosanska crkva' kako bi se priklonila Vatikanu ili Bizantu.

Tvrdi kako je učenje bosanske crkve navodno bilo slično islamu, zbog čega se 'islam jako širio u BiH dolaskom Turaka'.

Rekao je i kako se na području današnje BiH kroz višestoljetnu povijest nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili 'Bosanci ili Bošnjani različitih vjera'. Dodao je kako se to promijenilo pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije.