čelnik međunarodne uprave

Schmidt: Oporbeni srpski političari tražili su da smijenim Dodika

15.09.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt izjavio je da su ga iznenadili srpski oporbeni čelnici u BiH, koji su ovoga tjedna odbili susresti se s njim u Banjoj Luci dok su svojedobno tražili od njega da smijeni Milorada Dodika korištenjem širokih ovlasti koje su mu dodijeljene

U intervju za sarajevski Dnevni avaz od petka prvi čovjek međunarodne uprave objasnio je zašto je sazvao pa otkazao sastanak u Banjoj Luci ovoga tjedna, ističući da nije želio sudjelovati u 'borbi pijetlova' koja je bila pripremljena.

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će zabraniti Schmidtov posjet, on je sazvao sastanak u Palači predsjednika s predstavnicima srpske oporbe te potpredsjednicima Republike Srpske. Poziv su odbili gotovo svi sudionici, uključujući i predstavnike oporbenih stranaka Partije demokratskog progres i Narodnog fronta.

Schmidt je ocijenio kako nije jednostavno biti oporba u Republici Srpskoj, no pri tome je otkrio da su svojedobno predstavnici ovih stranaka tražili da smijeni Milorada Dodika. "Zbog toga me čak iznenadilo da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom", rekao je Schmidt.

Dodao je kako će neke od tih srpskih oporbenih političara, ne otkrivajući o kojima je riječ, pogledati u oči i podsjetiti na to. "Možda se neki od njih i zacrvene", dodao je.

Upitan o jučerašnjem Dodikovu pismu u kojemu je naveo kako "sramoti njemački narod" te da nije legalni visoki predstavnik, Schmidt je istaknuo kako je sadržaj toga pisma ispod svake razine te da nije "dostojan nekoga tko ima političku odgovornost".

Pri tome je primijetio kako Dodik ipak želi s njim razgovarati unatoč ranijim tvrdnjama, kao i to da se o njegovu legitimitetu, kojeg Dodik stalno osporava, može informirati u Ujedinjenim narodima.

"Mislim da mu nije dobro da samo razgovara s Vladimirom Vladimirovičem (Putinom)", istaknuo je Schmidt.

Srpski predstavnici tvrde kako njemački političar nije izabran legalno na mjesto visokog međunarodnog predstavnika poput njegovih prethodnika u Vijeću sigurnosti UN-a. No, nedavno je na upit srpskih dužnosnika toj svjetskoj organizaciji stigao odgovor glavnog tajnika Antonija Guterresa da je jedino Vijeće za provedbu mira (PIC) nadležno za izbor visokog predstavnika u BiH.

PIC čine najutjecajnije zemlje Zapada, Organizacija islamske suradnje koju predstavlja Turska te Rusije koja je u tome tijelu zamrznula svoj rad.

Schmidt ponovno nije isključio mogućnost smjene predsjednika Republike Srpske.