FINANCIJSKA DISCIPLINA

Tri od četiri hrvatske tvrtke očekuju pogoršanje discipline plaćanja, svaka peta brine za egzistenciju

14.11.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Navike plaćanja u Europi pogoršale su se u posljednje tri godine, što za otprilike svaku petu kompaniju nosi bojazan za egzistenciju, a u Hrvatskoj svaka treća od četiri tvrtke prognozira pogoršanje discipline plaćanja, pokazalo je EOS-ovo istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

U EOS-ovom 13. istraživanju "Europske navike plaćanja" sudjelovalo je 3.200 tvrtki iz 16 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, a kako je ono pokazalo, glavni razlog "loših navika plaćanja" je ograničena likvidnost kupaca.

U usporedbi s prethodnim istraživanjem iz 2019. godine, 16 posto privatnih kupaca kasnilo je s plaćanjem računa ili ih uopće nije platilo, dok aktualno istraživanje ukazuje na porast za četvrtinu, na 20 posto.

Pritom, privatni kupci u Europskoj uniji račune plaćaju s 23 dana zakašnjenja, dva dana više nego u 2019. godini.

Kao posljedica tih kašnjenja u plaćanju, tvrtke su navele da se najčešće suočavaju s ograničenjem likvidnosti (42 posto) i gubitkom dobiti (51 posto). Kako bi to kompenzirale, gotovo trećina tvrtki morala je smanjiti svoje investicije i povećati cijene, navodi se u priopćenju.

Gotovo dvije od tri tvrtke u Europi smatraju da će se disciplina plaćanja kupaca u narednom razdoblju pogoršati, dok su u istraživanju iz 2019., u približno istom omjeru, smatrale kako će se ona poboljšati.

U Hrvatskoj, malo optimističnije od europskog prosjeka, tek svaka treća od četiri tvrtke prognozira pogoršanje discipline plaćanja, a četvrtina smatra da će se ona poboljšati, pokazalo je istraživanje.

Za usporedbu, u 2019. mišljenje o poboljšanju imala je svaka druga tvrtka, jednako kao i o pogoršanju.  

"Iako manje od europskog prosjeka, činjenica je da od 2019. gotovo dvostruko više hrvatskih tvrtki temeljem iskustva procjenjuju pogoršanje navika plaćanja, dok je isto tako osjetno manje i onih koji smatraju da će se poboljšati. To je jasan indikator budućih trendova s obzirom na trenutne ekonomske brojke i visoku inflaciju", izjavila je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke za otkup i naplatu potraživanja EOS Matrix.

Tako, u svrhu naplate potraživanja, sve više tvrtki surađuje s vanjskim pružateljima usluga u upravljanju potraživanjima, u Europi čak 31 posto više u odnosu na 2019. godinu, navodi se.