sjednica predsjedništva hdz-a

Plenković o novom incidentu o curenju podataka: Ministarstvo će donijeti zakon o zaštiti dužnika ove godine

27.03.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković tradicionalno se obratio novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a

U sjedištu HDZ-a u Zagrebu održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a, nakon koje je pred novinare izašao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Na počeku je komentirao novi zakon kojim će se definirati uloga osobnih asistenata, donosi Dnevnik.hr.

"Trentuno je broj ljudi koji su obuhvaćeni je oko 4000 ljudi, a vrijednost je oko 150 milijuna kuna. Sad se diže na 14.000 i bit će alocirano 156 milijuna eura. Velika većina udruga je zadovoljna sa sadržajem zakona. Ako ima nekih pitanja, nekih ideja, to će se riješiti u zakonskoj proceduri", rekao je.

Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak informaciju o curenju podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix, istaknuvši da će se ove godine donijeti zakon za zaštitu dužnika, čime će se u hrvatski zakonodavni sustav transponirati europska direktiva.

“Prema planu zakonodavnih aktivnosti, Ministarstvo financija je predvidjelo donošenje zakonskog propisa u trećem kvartalu. Ono će, sukladno postojećoj europskoj direktivi, predložiti zakonski okvir za bolju zaštitu dužnika”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Odgovorio je time na pitanje novinara zašto su agencije za naplatu potraživanja u Hrvatskoj u svojevrsnoj “sivoj zoni”, a osvrnuo se i na nedavno otkriće da je agenciji EOS Matrix procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika.

“Mislim da nadležna tijela moraju utvrditi kako i zašto ti podaci cure (...). Imate Agenciju za zaštitu osobnih podataka, neka oni o tome nešto kažu, a imate i drugih tijela, neka se oni o tome očituju”, istaknuo je Plenković.

  • +9
Dolazak članova stranke na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Dodao je da je kolege na Predsjedništvu HDZ-a izvijestio o sastancima Europskog vijeća održanima prošli tjedan, donosi HRT.

'Vrlo bitan za nas bio je sastanak Europodručja gdje smo mi bili u svojstvu punopravne članice i to samo dva dana nakon št je Hrvatska ušla u Europski stabilizacijski mehanizam, dakle okvir i možemo slobodno reći - sigurnosni kišobran - u slučajevima financijskih i gospodarskih kriza koji će nam omogućiti da kao država i kao gospodarstvo iz svake od eventualnih budućih rizičnih situacija izlazimo s puno više sigurnosti i s manje problema', istaknuo je Plenković.

Najavljeno donošenje uredbe vezane uz OIE

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u najskorije vrijeme predložit će Vladi usvajanje uredbe vezane uz obnovljive izvore energije (OIE), najavio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedničtva HDZ-a.

Na upit novinara zašto ta uredba i podzakonski akti nisu već doneseni, s obzirom da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je kazao da Ministarstvo očito rade na tome.

"Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu", odgovorio je premijer.

Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na konferenciji nanovinare ranije u ponedjeljak upozorilo je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme.

Navevši sve prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE, kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora istaknuli su nedonošenje većeg broja podzakonskih akata, a posebno uredbe kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE.

Po njima, nedostaju i pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, pravila o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. To su podzakonski akti čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, istaknuli su iz Udruženja, napomenuvši da bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije.