povlači se

Rajoy najavio odlazak s vrha Narodne stranke

05.06.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Mariano Rajoy, koji je 14 godina bio predsjednik Narodne stranke desnog centra, u utorak je najavio odlazak s te funkcije nakon što je u petak u španjolskom parlamentu izglasano nepovjerenje njegovoj vladi čime su socijalisti automatski preuzeli vlast

„Došao je trenutak da se završi ova etapa“, istaknuo je na konferenciji za medije u sjedištu stranke u centru Madrida.

„To je najbolje za mene, za Narodnu stranku i za Španjolsku“, dodao je 63-godišnji pravnik.

Rajoy je od 2011. godine bio premijer Španjolske sve dok u petak 180 zastupnika od 350 u parlamentu nije zatražilo odlazak njegove vlade. Time je automatski novi premijer postao 43-godišnji socijalist Pedro Sánchez koji je potaknuo glasanje o povjerenju vladi te sebe ponudio za kandidata. Glasovanja je uslijedilo tjedan dana nakon što je sud u Madridu proglasio Narodnu stranku krivom za korupciju te joj naložio plaćanje kazne zbog ilegalnog financiranja od 1999. do 2005. godine.

Prema sudskoj presudi poduzetnici su financirali stranku u zamjenu za političke usluge. Rajoy tvrdi da niti jedan član sadašnje vlade nije osuđen a stranka je najavila žalbu.

Rajoy, rođen u sjevernoj pokrajini Galiciji, postao je predsjednik stranke 2004. a pod njegovim vodstvom Narodna stranka je pobijedila na izborima 2011., 2015. i 2016. godine. No nakon posljednjih izbora imala je manjinsku vladu od 134 od 350 zastupnika.

„Ispunit ću svoj mandat (predsjednika stranke) dok ne izaberete osobu koja će me naslijediti. Dok se to ne dogodi ja neću napraviti nikakve promjene unutar stranke. Bit ću na raspolaganju stranci prema onome kako odlučite“, rekao je u obraćanju članovima stranke.

Bivši španjolski premijer Mariano Rajoy Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Sergio Perez

Rajoy je gotovo 40 godina član te je obnašao različite funkcije. Idućih dana će Narodna stranka organizirati sastanak s kojeg će raspisati izvanredne izbore unutar stranke. Podsjetio je da je pod njegovom vladom baskijska separatistička organizacija ETA prestala postojati, a da vlada nije pregovarala sa skupinom, te da je spriječen pokušaj odcjepljenja Katalonije. Naveo je i gospodarski oporavak zemlje s 46,5 milijuna stanovnika kao jednim od najvećih uspjeha svoje vlade. Narodna stranka preuzela je upravljanje zemljom u jeku gospodarske krize smijenivši socijaliste, a nakon što je nastavila uvoditi mjere štednje stopa nezaposlenosti je skočila na rekordnih 27 posto. Osim mjera štedenje i olakšavanja otpuštanja i zapošljavanja radnika oporba ga je kritizirala zbog korupcijskih skandala u stranci. Prošle godine je, međutim, španjolsko gospodarstvo raslo po stopi od 3,1 posto čime se nastavio ranije započeti rast.

Rajoy je napustio mjesto predsjednika vlade u trenutku kada je nezaposlenost pala na najnižu razinu u zadnjih devet i pol godina. Stopa nezaposlenosti se u svibnju spustila ispod 16 posto na razinu od prosinca 2008. godine, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zapošljavanja. Tome pridonosi početak turističke sezone. Posljednjih godina Španjolska bilježi rekordan posjet stranih turista.

„Sada je na vlasti čovjek koji nikada u životu nije pobijedio niti na jednim izborima“, istaknuo je Rajoy osvrnuvši se na vođu PSOE-a Pedra Sáncheza.

  • +14
Pedro Sanchez Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sánchez, predsjednik PSOE-a od 2014., došao je na vlast izglasavanjem nepovjerenja vladi u parlamentu što nikome nije pošlo za rukom u prethodna dva takva slučaja od uvođenja demokracije 1978. godine. Na izborima 2016. PSOE je doživio najslabiji rezultat od 1978. Sánchez se nada ostanku na vlasti do idućih redovnih izbora sredinom 2020. godine. Na tom putu morat će pronaći kompromis s osam različitih stranaka, uključujući zagovornike nezavisnosti Katalonije i Baskije, koji su ga podržali tijekom glasovanja u petak. PSOE ima 84 od 350 zastupnika a u srijedu će predstaviti ministre u svojoj manjinskoj vladi. Zasad nema namjeru raspisati prijevremene izbore premda na tome inzistira stranka centra Građani, četvrta snaga po brojnosti u parlamentu. Građani, koji su izašli iz Katalonije na nacionalnu scenu 2014., najpopularnija je stranka, pokazuju zadnje ankete.

“Vladati sa samo 84 zastupnika nije uobičajeno no španjolska politička scena je jako fragmentirana pa novi izbori ne bi ništa riješili”, rekao je Sánchez u razgovoru za radijsku postaju COPE.

“Nova vlada će biti jako slaba”, priopćili su analitičari investicijske banke Natixis upozorivši da bi ona mogla kratko trajati. Lijevi Podemos mogao bi tražiti promjene na tržištu rada a zagovornici nezavisnosti, koji su u subotu uspostavili novu vladu u Kataloniji, ustupke prema ostvarenju svog cilja. No promjena vlasti nije potresla burzu u Madridu, a bonitetne kuće Moody’s i S&P u ponedjeljak su priopćile kako ne očekuju da politička neizvjesnost utječe na kreditni rejting Španjolske.