PULA ČEKA GREENPEACE

Rainbow Warrior u Plominu: Ugljen je prljav posao

22.07.2014 u 17:38

  • +7

Greenpeace protiv Plomina C

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Aktivisti Greenpeacea postavili su u Plominskom zaljevu tridesetmetarski transparent s porukom 'Ugljen je prljav posao'. Brod Rainbow Warrior u srijedu uplovljava u Pulu pa ovom akcijom kod Plomina iznova upozoravaju da gradnja termoelektrane Plomin C nije isplativa te da se 'investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora'

Brod neovisne globalne organizacije Greenpeace trenutačno plovi Mediteranom na turneji afirmacije čiste i obnovljive energetike, a sutra će ga na vezu na Carinskom gatu u Puli posjetiti i istarski župan Valter Flego sa suradnicima.

'Čitava Europa se utrkuje tko će izgraditi više obnovljivih izvora. Prošle godine je 72 posto svih novih kapaciteta za proizvodnju struje u Europi bilo obnovljivo. Energetska revolucija se već događa, no pitanje je hoćemo li to iskoristiti ili ćemo u budućnosti jeftinu struju kupovati od onih koji sada ulažu u obnovljive izvore energije', poručio je Marko Gregović, voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska.

'Građani ove zemlje jasno govore: ne želimo ugljen, želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje. Vrijeme je da ih političari počnu slušati', kaže Zoran Tomić podsjetivši da je u nedavnoj anketi koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS, čak 64 posto građana Hrvatske izjavilo da se protivi projektu Plomin C, dok je 90,6 posto reklo da se Hrvatska energetska politika treba bazirati na obnovljivim izvorima energije.

'Energetski stručnjaci nedavno su izračunali da se za cijenu izgradnje Plomina C može izgraditi 800 MW vjetroelektrana ili 800 MW solarnih fotonaponskih sustava, odnosno postaviti tri milijuna četvornih metara solarnih kolektora za grijanje tople vode. Sve te ekološki prihvatljive alternative otvorile bi šest do dvadeset puta više novih radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen', poručuju iz Greenpeacea te navode da će struja iz Plomina C biti dvostruko skuplja od one koja se trenutačno prodaje na tržištu, a smatraju i da će se predviđena cijena izgradnje, sudeći po iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji, udvostručiti.

Ova akcija nastavlja se na kampanju promocije obnovljivih izvora energije koju je proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod Rainbow Warrior. Hrvatska zaostaje u proizvodnji energije iz sunca i vjetra – površinom manja i manje sunčana Slovenija ima gotovo deset puta više instaliranih fotonaponskih sustava od Hrvatske.