TRAŽE STEČAJ

Radnici MTČ-a zauzeli tvornicu

štrajk mtč

štrajk mtč

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Nakon četiri dana štrajka, radnici MTČ-a preuzeli su tvornicu! Na ulazna vrata u petak navečer postavili su lokot i organizirali radničke straže da čuvaju imovinu te tekstilne tvrtke

'Ni metar konca ne može van iz tvornice! U četiri dana štrajka nije nam se obratio nitko od čelnih ljudi MTČ-a, a nisu ni isplaćene plaće za srpanj za svih 168 radnika. Plaće je, zaključno s petkom, dobilo 114 ljudi, no odlučili smo da ćemo biti solidarni s onima kojima novac još nije sjeo na račun. Očekivali smo da ćemo u petak od uprave dobiti odgovor kad će biti isplata, ali nismo. Gazde očito nije briga za nas, pa smo preuzeli tvornicu', kaže predstavnik radnika Stanko Posavec.

Kap koja je prelila čašu bile su, kaže, prijetnje otkazima članovima Radničkog vijeća i sindikalistima. Radnike je obilazio samo direktor MTČ-a Vlado Bošnjak, koji ih je zamolio za strpljenje jer da zbog recesije trenutačno nema novca za sve plaće.

No radnici su tražili da pred njih izađe vlasnik najvećeg udjela Branko Težak, u javnosti malo poznati varaždinski poduzetnik koji je prije osam mjeseci, kupivši oko 20 posto udjela u MTČ-u, obećao bolje dane.

'U tih osam mjeseci on je osigurao između 70 i 80 tona pređe za preradu, a naš je kapacitet 50 tona mjesečno. Ono čega smo se na početku najviše i pribojavali, a to je da ga zanima samo atraktivno zemljište u središtu Čakovca, sve je izglednije', prenosi stav radnika S. Posavec.

'MTČ najviše duguje državi za poreze i doprinose pa bi bilo najbolje rješenje da nas država i preuzme', ističe B. Posavec. U tvorničkom krugu u ponedjeljak ujutro okupit će se svih 168 radnika. Uputit će zahtjev za stečaj jer žele da višegodišnjoj agoniji napokon dođe kraj, piše Večernji.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi