nismo na crvenoj listi

Radman sa šefom slovenske diplomacije: Sve ovisi o broju mogućih unosa virusa iz Hrvatske

28.07.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Šefovi slovenske i hrvatske diplomacije Anže Logar i Gordan Grlić Radman na svom su sastanku u Ljubljani u utorak razgovarali o daljnjoj suradnji i koordinaciji u borbi s epidemijom koronavirusa, a bilo je riječi i o suradnji u Europskoj uniji

Govoreći na konferenciji za novinare nakon susreta, slovenski je ministar kazao da ga raduje što je u razgovoru sa slovenskim epidemiolozima koji prate stanje u Hrvatskoj vidio da se u nekim područjima Hrvatske broj novih slučajeva koronavirusa smanjuje.

"Mislim da Slovenija i Hrvatska i dalje moraju tijesno surađivati i donositi koordinirane mjere za ograničavanje epidemije", kazao je Logar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Logar je potvrdio da je s hrvatskim ministrom razgovarao i o nekim epidemiološkim rizicima u Hrvatskoj vezano na boravak slovenskih turista i mogućnost unosa virusa iz Hrvatske. Pri tome je iznio problematiku otvorenih noćnih klubova i lokala, te ustvrdio da je u zadnje vrijeme u Sloveniji bilo i nekoliko slučajeva unosa virusa iz Hrvatske, te da ima slučajeva da u Sloveniju dolaze oni koji su bili u BiH koja je na "crvenoj listi", a onda dva dana borave u Hrvatskoj, kako bi dobili potvrdu da u Sloveniji ne trebaju u karantenu.

Logar je kazao da Slovenija budno prati epidemiološku situaciju u okruženju, pa i u Hrvatskoj u kojoj boravi mnogo slovenskih turista, ali je zanijekao navode da slovenska vlada razmišlja o zatvaranju granice s Hrvatskom sredinom mjeseca, kako bi spriječila mogućnost zaraze djece koja su bila na ljetovanju u Hrvatskoj, pred početak školske godine.

Logar je kazao da na današnjem susretu s hrvatskim ministrom nije bilo riječi o promjeni odnosno zaoštravanju režima na granici zbog covida-19, za što u Sloveniji postoje unaprijed određeni kriteriji.

"Sve je ovisno o epidemiološkoj situaciji u obje države i o broju mogućih unosa virusa iz Hrvatske", kazao je Logar. Logar je među ostalim kazao da je hrvatskom kolegi predstavio poglede Slovenije na suradnju u Inicijativi triju mora, čiji je sastanak na vrhu u listopadu u Tallinnu, te se zanimao za projekte Hrvatske u okviru te inicijative, uz mogućnost suradnje sa Slovenijom.

Grlić Radman je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je to što je Ljubljanu odabrao za svoju prvu inozemnu destinaciju nakon što je potvrđena nova vlada, u kojoj je zadržao svoj resor, znak koliko pažnje Hrvatska posvećuje suradnji sa Slovenijom.

Podsjetio je da se s Logarom sastao i 22. svibnja, nakon čega je Slovenija otvorila i malogranične prijelaze koji su zbog epidemije prije toga bili zatvoreni. Najavio je nastavak uspješne suradnje na svim područjima, a posebno koordinaciju i suradnju vezanu na mjere oko epidemije.

Grlić Radman je istaknuo i nedavni vrlo uspješni sastanak premijera Andreja Plenkovića i Janeza Janše u Otočecu na Krki, također na temu suradnje u prevladavanju posljedica covida-19. Kao uspješan znak i potvrdu suradnje istaknuo je i pozicije obaju premijera na nedavnom summitu EU-a o sedmogodišnjem europskom proračunu i Fondu za oporavak od posljedica covida-19, gdje su se zajedno borili za korist svojih građana i država.

Grlić Radman je kazao da Hrvatska pozdravlja prioritete europskog "trija" koji čine Njemačka, Portugal i Slovenija, zemlje koje će u tri iduća ciklusa predsjedavati EU-om", te da će zapadni Balkan i proširenje EU-a i tijekom slovenskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine biti među prioritetima EU-a.