ograničen broj svatova

Slovenci srezali vjenčanja, u travnju u Ljubljani samo jedno: 'Sve je u grču'

20.07.2020 u 12:09

Bionic
Reading

Lani su se u Sloveniji vjenčala 6672 para, ali će zbog epidemioloških mjera taj broj ove godine biti znatno manji, pa je samo u Ljubljani u prvih šest mjeseci bilo 200 vjenčanja manje u odnosu na lanjskih 418. Najkritičnjiji je bio travanj, u jeku epidemije, kad je u Ljubljani održano samo jedno vjenčanje, u odnosu na lanjskih 60.

"Procjene su da prosječno vjenčanje u Sloveniji stoji od od 8 do 10 tisuća eura, pa se može procijeniti da je s dvjesto vjenčanja manje ostalo "neiskorišteno" skoro dva milijuna eura, navodi u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Zbog Covida-19 na civilnom vjenčanju smije biti nazočno najviše 10 ljudi, a na svadbi sa zabavom do 50, pri čemu organizator mora imati popis s telefonskim brojevima svatova i čuvati ga mjesec dana. Ženidbene proslave su zbog koronavirusa uglavnom na otvorenom, ali se sve više vjenčanja odgađa zbog čega poslovi organizatora vjenčanja jako stagniraju.

Na to se tuže i frizeri, kozmetičkii saloni, snimatelji, prijevoznici i svi koji su pootrebni za takve događaje.

"Sve je u grču, svi čekamo što će se dogoditi", kazala je za "Delo" poznata organizatorica vjenčanja.

>>> Smrtnost, baby boom, razvodi, vjenčanja: Kako je nacija zaplesala s koronom? Iznenadit će vas neki podaci

"Neki su parovi imali već sve spremno za vjenčanje, ali su sve odgodili. Među njima su i oni koji su na prstenju imali ugraviran datum vjenčanja, pa su ga odstranili. Mnogo je nelagode među parovima koji su planirali vjenčanje jer su sada u neizvjesnosti što će se događati idućih mjeseci", kazao je za "Delo" jedan fotograf specijaliziran za pokrivanje vjenčanja,.

Pripreme za takve događaje traju od deset mjeseci do godine dana, ustvrdio je.