U DRŽAVNOJ SLUŽBI

Quebec zabranjuje vjerske simbole?

14.01.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Vlasti kanadske pokrajine Quebec iznijele su prijedlog da se državnim službenicima zabrani nošenje vjerskih obilježja. Vlada smatra simbole poput hidžaba, turbana koji nose Sikhi, židovske jarmulke i velikih križeva 'razmetljivima', javlja Al Jazeera

Djevojke iz Montreala imaju velike snove. Žele raditi u državnom sektoru i pomagati drugima, ali imaju problem.

Eithar Ali, stanovnica Montreala, kaže: 'Smatram prijedlog uvredljivim. Ljudi će time postati mete. Usmjeren je na židove, muslimane, kršćane i Sikhe. Na taj način stvaraju mete.'

'Posao ili veo'

'Neću birati između posla i religije, između rada i vela koji nosim. Zakon ne bi trebao biti takav', poručila je Shahad Slaman

Službeni dokument vlade kaže da, ako radite u državnoj službi, ne možete nositi nikab ili hidžab, turban ako ste Sikh, židovsku jarmulku ili veliki križ.

Manji vjerski simboli su dozvoljeni, a prijedlog se naziva Poveljom vrijednosti Quebeca.

Na javnim raspravama koje se održavaju širom pokrajine Bernard Drainville, ministar za demokratske institucije, poručuje da vlada ne može favorizirati neku religiju.

'Ako ste na poslu neutralni kad je riječ o religiji, ne bi vam trebalo biti dozvoljeno da pokazujete svoja vjerska uvjerenja drugima iz poštovanja prema svima, prema svim religijama, svakome tko je vjernik ili to nije', rekao je on.

Sveučilišta, bolnice i općine, uključujući Montreal, protive se prijedlogu zakona. Pojedinci tvrde i to da ga neće provoditi. Gradski vijećnik Lionel Perez kaže da ne zna hoće li moći ostati na poziciji ako zakon bude usvojen.

'Izabrani sam dužnosnik više od četiri godine. Nedavno sam opet izabran. Bez problema obavljam svoje dužnosti i branim interese svojih sugrađana. Želim postaviti pitanje kako me to što nosim jarmulku do sada sprečavalo u izvršavanju tih zadataka?', rekao je Perez.

Prijedlog ima snažnu podršku među stanovništvom koje govori francuski jezik i u ruralnim područjima, a među onima koji govore engleski jezik i u gradovima situacija je drugačija.