ZAROBLJENI U LEDU

Putnike sa Šokalskog evakuirat će kineski helikopter

30.12.2013 u 16:43

Bionic
Reading

Većina putnika s ruskoga broda Akademik Šokalski, od Božića zarobljenog u antarktičkom ledu bit će evakuirana kineskim helikopterom, izvijestilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova

'Odlučili smo evakuirati 52 putnika i četiri člana posade helikopterom s kineskog broda Snježni zmaj, ukoliko meteorološke prilike to budu dopustile', stoji u priopćenju ministarstva. Na Akademiku Šokalskom nalaze se 74 osobe, znanstvenici, turisti i posada.

Australske vlasti ranije su izvijestile kako je tijekom dana u pomoć putnicima ruskoga broda krenuo australski ledolomac Aurora Australis, no morao se zaustaviti na pola puta zbog loših vremenskih uvjeta.

Ruski brod Akademik Šokalski od utorka je zarobljen u ledu, na lokaciji Commonwealth Bay 185 km od francuske baze Dumont D'Urville stotinjak nautičkih milja istočno od francuske znanstvene baze Dumont d'Urville na Antarktici.

Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su prije morala odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda. U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.