PRIJETNJE NE PRESTAJU

Putin: Vojni zadaci su uskoro završeni. No, ako se nastavi ovako ponašati, Ukrajina će izgubiti državnost

05.03.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio da će svi zadaci uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini 'uskoro biti završeni', ali je istovremeno zapadne sankcije usporedio s objavom rata te je Ukrajini zaprijetio 'gubitkom državnosti', nastavi li se ponašati 'ovako', prenose ruske agencije

Putin je dao izjavu na sastanku sa ženama koje rade kao članice posada u ruskim aviokompanijama, a tijekom tog susreta postavljeno mu je pitanje o ciljevima operacije u Ukrajini.

Ustvrdio je i da postoji 'puno raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine', da su one sve na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

'Rusija je odmah reagirala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Mariupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude', rekao je Putin, optužujući ukrajinsku stranu za odgodu evakuacije.

Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Potom je izravno zaprijetio Ukrajini: 'Ako se nastavi ponašati kako se ponaša, u pitanje će doći i njezina državnost. Svi koji to ne žele shvatiti, posebice rukovodstvo Kijeva, moraju shvatiti da, nastave li raditi to što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj duši, naglasio je Putin.

Ruski predsjednik optužio je ukrajinske vlasti da u Harkovu drže oko 6.000 stranih studenata za taoce. 'Uzeli su strane državljane za taoce, u Harkovu je više od 6.000 mladih, studenata, gurnuto na željezničku stanicu i drže ih već treći dan', rekao je Putin optužujući ukrajinske nacionaliste, koje je nazvao 'banderistima' da civile uzimaju kao živi štit.