'snaga sibira'

Putin otvara plinsko polje Kovytky za isporuku plina Kini

21.12.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će u srijedu na videokonferenciji koja će pratiti puštanje u rad plinskog polja Kovykta s kojeg će se isporučivati ruski plin za Kinu putem sibirskog plinovoda, najavio je Kremlj

Riječ je o najvećem plinskom polju na istoku Rusije i njegovo puštanje u rad velik je korak za Rusiju da pojača isporuke plina Kini pošto Europska unija smanjuje svoju ovisnost o ruskom energentu nakon ruske agresije na Ukrajinu.

"To je jedinstveno ležište", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Rusija je počela isporuke prirodnog plina Kini krajem 2019. sibirskim plinovodom "Snaga Sibira" koji je isporučio 10 milijardi kubnih metara (m3) plina 2021., a puni bi kapacitet od 38 milijardi m3 trebao bi postići u 2025.

Rusije je sada treći najveći dobavljač plina za Kinu.

U veljači se Putin dogovorio o prodaji dodatnih 10 milijardi m3 plina Kini s Dalekog ruskog istoka kroz novi, manji plinovod do kineskog sjeveroistoka.

Rusija planira i gradnju još jednog plinovoda "Snaga Sibira 2" preko Mongolije kako bi prodavala još 50 milijardi m3 na godinu.

Putin je rekao prošli tjedan da bi ti projekti omogućili Rusiji da pojača prodaju plina Kini za 48 milijardi m3 do 2025., odnosno na 88 milijardi 2030. godine.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je u srijedu u iznenadni posjet Pekingu gdje je razgovarao s predsjednikom Xijem Jinpingom i najavio da su razgovarali o "strateškom partnerstvu bez granica" za te dvije zemlje.