priznao proruske separatiste u ukrajini

Putin: Ne želimo obnoviti carstvo, ali ukrajinski teritorij koriste treće zemlje kako bi kreirale prijetnje Rusiji

22.02.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nema namjeru obnavljati carstvo, dan nakon što je priznao proruske separatiste na istoku Ukrajine i zanijekao legitimitet ukrajinske države

"Očekivali smo da će biti spekulacija o tome da se Rusija sprema obnoviti carstvo", rekao je Putin tijekom susreta u Kremlju s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alievim, naglasivši da to nikako nije točno. Putin je rekao da je nakon raspada SSSR-a Rusija "shvatila nove realnosti i aktivno radila na jačanju" suradnje s drugim bivšim sovjetskim republikama kao što su Azerbajdžan i Kazahstan. Po njegovim riječima, Ukrajina je u "drugačijoj situaciji" jer "teritorij te zemlje koriste treće zemlje kako bi kreirale prijetnje prema Rusiji".

Rusija je priznala i dva secesionistička teritorija u Gruziji 2008. (Abhaziju i Južnu Osetiju), anektirala Krim 2014. i od početka 1990-ih podržava separatizam u Pridnjestrovlju u Moldaviji. Putin je u dugom govoru u ponedjeljak navečer zanijekao legitimitet ukrajinske države i naglasio svoju tezu da je ta zemlja umjetna tvorevina nerazdvojiva od Rusije. Putin je ranije u utorak rekao da će Rusija nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom.

  • +12
Vojni trening za civile u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Te riječi su objavljene u trenutku u kojem Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini. Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi.

"Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV