'potvrdili izvori iz vlade'

Europa počela kažnjavati Rusiju zbog krize u Ukrajini: Njemačka zaustavila Sjeverni tok 2

22.02.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Njemačka vlada je, nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2

'Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2', javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi. Projekt Sjeverni tok 2 je gotov, ali čeka uporabnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Prema zakonima EU-a, opskrbljivač ne bi trebao biti istodobno vlasnik plinovoda. Nakon ruske invazije dijelova Ukrajine unutar njemačke vlade sve su glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka uporabnu dozvolu.

'Moramo odmah zaustaviti ovaj projekt. To je oduvijek bio naš stav i po tome se ništa nije promijenilo', rekao je nešto ranije ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni Cem Oezdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk. Oezdemir je rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicijske socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju projekta.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

'Moramo dogovoriti to unutar vlade. Nadam se da i naši koalicijski partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Najkasnije u ovom trenutku trebamo zaustaviti projekt i reći - okrenimo se obnovljivim izvorima energije', rekao je jedan od čelnika stranke Zeleni. On je rekao da 'njemačka energetska ovisnost' o autoritativnim režimima, poput onog u Rusiji, 'mora prestati'. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je od Njemačke zatražio hitno ukidanje projekta Sjeverni tok 2.

Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je rekao da bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija, ali pritom nije izrijekom spomenuo Sjeverni tok II. Sada je i on, nakon susreta s irskim premijerom Michaelom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV