ruski šef diplomacije

Lavrov: Moskva će jamčiti sigurnost Donjecka i Luhanska. Mislim da to svatko razumije

22.02.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Moskva će jamčiti sigurnost i integritet dviju separatističkih ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nakon što je Donji dom ruskog parlamenta ratificirao sporazume o prijateljstvu i pomoći s dvjema regijama

Lavrov je naglasio da će dvije regije biti nezavisne, kao što je i zapisano u sporazumima koje su u ponedjeljak potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici samozvanih republika Donjecka i Luhanska Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, piše Russia Today.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Sporazumi o prijateljstvu, suradnji i zajedničkoj pomoći potpisani su između Rusije i dvije nove države, a u njima se obećaje čuvanje njihove sigurnosti. Mislim da to svatko razumije', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Lavrov.

  • +4
Sergej Lavrov Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Njegova je izjava uslijedila nako što je Putin potpisao dokument kojim se dvije regije proglašavaju suverenim državama. Taj su ruski potez, kao i najavu slanja vojske u Donjeck i Luhansk, osudile SAD, članice EU, Turska i druge zemlje, a EU je najavila uvođenje sankcija protiv Rusije. Njemačka je vlada, pak, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2 koji je izgradila u zajedničkom pothvatu s Rusijom, a kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku.