zakulisne igre

Putin i Xi dogovaraju kako zaobići američke sankcije. Pazite što su smislili

15.05.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Nakon što je osigurao mandat za produljenje svoje vladavine Rusijom, očekuje se da će Vladimir Putin u četvrtak otputovati u Peking kako bi se sastao sa Xi Jinpingom

Putin i Xi u veljači 2022. nazdravili su 'vječnom prijateljstvu' zamišljenom tako da bude protuteža globalnom utjecaju SAD-a. To je partnerstvo pod sve većim pritiskom jer je Bidenova administracija nastojala izolirati Rusiju od njezine kineske linije spasa nakon invazije na Ukrajinu.

Ali kako je Bidenova administracija u utorak predstavila carine na 18 milijardi dolara kineskog uvoza, snaga odnosa Xija i Putina, temeljena na protivljenju globalnom vodstvu Washingtona, vjerojatno će ojačati ovaj tjedan.

Xi i Putin okupit će se s političkim timovima specijaliziranim za trgovinu, energiju i sigurnosnu suradnju. Dvije strane će tražiti načine da potiho zaobiđu američka ograničenja koja su smanjila kineski izvoz u Rusiju nakon poslijeratnog procvata prodaje potrošačkih proizvoda i robe dvostruke namjene, ključnih za ruski ratni stroj u Ukrajini.

Analitičari u Kini i Rusiji rekli su da bi Peking, iako bi više volio brz završetak borbi u Ukrajini, ipak tolerirao rat i nastavio davati prioritet trgovinskim i diplomatskim odnosima s Moskvom nauštrb Zapada.

Rusija, koja je signalizirala da ne želi odustati od rata, postat će sve više ovisna o Kini kao trgovinskom partneru i ključnom diplomatskom savezniku u svom sve dubljem sukobu sa Zapadom.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju Xinhua objavljenom u srijedu, Putin je pohvalio gospodarske veze između dviju zemalja, rekavši: 'Danas su rusko-kineski odnosi dosegnuli najvišu razinu ikad i, unatoč teškoj globalnoj situaciji, nastavljaju jačati.'

Američke sankcije i kineski strahovi od njihovih sekundarnih valova uzeli su danak i pad izvoza Kine vidljiv je nakon prijetnji SAD-a iz prosinca da će nametnuti sankcije svakoj banci koja vrši obračun plaćanja za robu korištenu u ruskoj vojnoj proizvodnji.

Kineski izvoz u Rusiju pao je na 8,3 milijarde dolara u travnju, prema preliminarnim statistikama, što je pad od gotovo 14 posto u usporedbi s travnjem 2023. U prva četiri mjeseca 2024. izvoz je pao za dva posto izraženo u dolarima, iako je ukupna bilateralna trgovina i dalje rasla za gotovo pet posto u usporedbi s istim razdobljem 2023.

Analitičari u Kini i Rusiji rekli su Guardianu da će se dvije strane nastojati oduprijeti pritisku SAD-a da se povuku te da će nastojati pronaći rješenja koja bi im mogla omogućiti nastavak širenja trgovine daleko od budnog oka Washingtona.

'Kada je riječ o ekonomiji, najkritičnije pitanje je pitanje plaćanja', rekao je Aleksej Maslov, direktor Instituta za dalekoistočne studije pri Ruskoj akademiji znanosti.

Velike kineske banke usporavaju plaćanja zbog zabrinutosti oko američkih sankcija, rekao je Maslov, a Rusija je predložila da se problem riješi putem decentraliziranog sustava plaćanja koji Zapad ne bi mogao pratiti. 'Obje strane će ubuduće tražiti mehanizme otporne na sankcije', rekao je Maslov.

Aleksandra Prokopenko, suradnica u Carnegie Rusija Euroazijskom centru i bivša savjetnica Ruske središnje banke, napisala je da će timovi vjerojatno iskoristiti susret za razmišljanje o opcijama za zaobilaženje američkih ograničenja prije nego što ih potiho provedu, potencijalno razvijajući alate koje bi mogli koristiti i druge zemlje kad žele izbjeći američka ograničenja.

'Malo je vjerojatno da ćemo čuti izjave o tome kako planiraju zaobići sankcije s obzirom na osjetljivost teme, a to će se samo potiho provesti', rekao je Vasilij Kašin, stručnjak za Kinu iz Centra za analizu strategija i tehnologije sa sjedištem u Moskvi. 'Pad trgovine vjerojatno će biti samo privremen, a američki će se napori pokazati donekle besmislenima. Pusta je želja to da će Kina jednostavno prihvatiti pritisak SAD-a.'

Ta se država službeno protivi američkim sankcijama, a banke i tvrtke često pronalaze načine da se povinuju kako bi izbjegle povratni udar SAD-a ili blokiranje plaćanja u američkim dolarima. Jedan od načina da se zaobiđu ograničenja predstavlja trgovina preko trećih zemalja.

Kineski izvoz u zemlje središnje Azije porastao je od početka rata u Ukrajini. U usporedbi s 2021., izvoz u 2023. u Kirgistan, Kazahstan i Tadžikistan porastao je za 164, 77, odnosno 118 posto. Joseph Webster, viši suradnik u Atlantic Councilu, primijetio je da je posebno tehnologija dvostruke namjene doživjela porast trgovine u središnjoj Aziji. U 2023. kirgistanski uvoz kineskih kugličnih ležajeva, koji se mogu koristiti u proizvodnji tenkova, porastao je za više od 1500 posto u usporedbi s 2021. 'Nema očitog legitimnog razloga za ovaj dramatičan porast', napisao je Webster, dodajući da su kuglični ležajevi 'gotovo sigurno preusmjereni u Rusiju'.