europa tek sad shvaća

Nova zabrinjavajuća era: Slabu točku Europe Kina bi mogla jako dobro iskoristiti

10.05.2024 u 19:43

Bionic
Reading

Već mjesecima traje napetost između Kine i Europske unije zbog formalne istrage koja je pokrenuta u vezi s državnim subvencijama u kineskoj automobilskoj industriji. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen najavila je ovu istragu još sredinom rujna prošle godine, no do danas nije bilo konkretnog razvoja događaja

Sukobi su se nastavili s obje strane, s oštrim primjedbama, komentarima i ljutitim opaskama. Čini se da ni nakon pola godine strasti nisu splasnule. Kineski predstavnici, kako državni dužnosnici tako i industrijski lideri, uporno kritiziraju Europsku komisiju, braneći kineske igrače na tržištu i optužujući ih za narušavanje europske automobilske industrije, piše Mario Gatara za Poslovni dnevnik.

'Ironično je što Peking tvrdi da je istraga Europske komisije protuprirodna kako bi eliminirala konkurenciju iz Kine, što je suprotno načelima slobodnog tržišta. No, čini se da je upravo Kina ta koja propagira slobodno tržište, što je paradoksno s obzirom na njezinu vlastitu praksu.

Ovaj sukob dodatno je kompliciran činjenicom da Europa i dalje treba Kinu, posebno za rijetke metale i druge sirovine potrebne za zelenu tranziciju. Ovisnost o uvozu energenata i sirovina ostaje slabom točkom Europske unije', navodi autor.

Analize pokazuju dramatičan rast udjela kineskih automobila na europskom tržištu, što je ozbiljna prijetnja europskim proizvođačima. I dok se neki proizvođači, poput njemačkih divova poput Volkswagena i Mercedesa, čine prilično sigurni zahvaljujući svojim luksuznim modelima, drugi poput Renaulta i Stellantisa strahuju od kineske konkurencije.

Europska komisija se sada suočava s teškom odlukom. Rezultati istrage mogli bi biti objavljeni već u svibnju ili najkasnije u srpnju, a sve ukazuje na to da svijet ulazi u novu eru trgovačkog rata u kojem različiti oblici protekcionizma igraju važnu ulogu. Europljani su, čini se, tek sada shvatili ozbiljnost situacije.