odluka suda

Puštene tri osobe pritvorene zbog pada žičare u Italiji, jedna stavljena u kućni pritvor

30.05.2021 u 08:37

Bionic
Reading

Talijanski sudac donio je odluku kasno u subotu o puštanju iz pritvora tri osobe koje su uhićene nakon pada žičare na sjeveru ItaIije u kojemu je poginulo 14 ljudi, a jedna od njih je stavljena u kućni pritvor, izvijestili su talijanski mediji

Glavna tužiteljica grada Verbanie, Olimpia Bossi, potvrdila je sudsku odluku u izjavi novinarima televizijie RAI.

Prošle nedjelje pala je žičara u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone.

Pad žičare preživjelo je samo jedno dijete, petogodišnji izraelski dječak koji je u bolnici.

U srijedu je policija uhitila trojicu muškaraca.

Prema portalu dnevnika La Stampa, sudac je u subotu zaključio da nema osnova za zadržavanje trojice muškaraca u zatvoru jer ne mogu pobjeći i nema rizika od prikrivanja dokaza.

Talijanska policija je tijekom istrage privela inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio "namješten" kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je Bossi nakon privođenja osumnjičenih.

  • +4
Pad žičare na sjeveru Italije Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Trojica uhićenih su provela "svjesnu akciju", rekla je tada Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel.

Tereti ih se za ubojstva iz nehata, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Žičara Mottarone, koja je ponovno otvorena prije oko mjeseca dana pošto je bila zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, odradila je više dana s puno vožnji s deaktiviranim kočnicama u slučaju nužde.