teška nesreća

[FOTO] Crna bilanca: Među 14 mrtvih u padu žičare pet Izraelaca, jedno dijete teško ozlijeđeno

23.05.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Najmanje 14 osoba je poginulo, uključujući devetogodišnje dijete, dok je drugo dijete teško ozlijeđeno, u padu žičare na sjeveru Italije oko 12.30 sati. Među poginulima je i petero Izraelaca. Nesreću je, prema prvim informacijama, prouzročilo pucanje nosivog kabela

Nesreća se dogodila na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare. Čini se da je puknuo kabel na najvišem dijelu. U kabini se nalazilo 15 ljudi. Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen. "Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo", objasnio je jedna lokalni karabinjer.

"Gondola samo što nije stigla do Mottaronea. U jednom trenutku je krenula unatrag, udarila u stup koji ju je odbacio", objasnila je gradonačelnica Strese, Marcella Severino.

U srušenoj kabini pronađeno je pet tijela, dok u ostale žrtve razbacane po šumi.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji, te jedna par koji živi u Izraelu.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboku sućut.

  • +4
Pad žičare na sjeveru Italije Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Žičara Stresa-Mottarone tek je nedavno ponovno otvorena za domaće stanovnike i turiste nakon što je Italija 26. travnja započela s ublažavanjem strogih epidemioloških mjera.

Ranije je potvrđeno da je dvoje djece od pet i devet godina helikopterom prebačeno u bolnicu Regina Margherita u Torinu. U međuvremeno, devetogodišnje dijete je preminulo.

Mlađe dijete je u teškom stanju: ima frakture nogu, razne traume, ali je pri svijesti. Devetogodišnjak je bio reanimiran nakon prestanka rada srca, napravljen mu je CT i ležao je na jedinici intenzivnog liječenja s teškim ozljedama glave i frakturama ekstremiteta.

'Činili smo sve što smo mogli, ali ni nakon nekoliko sati nismo uspjeli', rekao je ravnatelj bolnice.

Operaciju spašavanja otežavala je činjenica što je kabina pala u drvo na nepristupačnom području. Prevrnulo se vozilo vatrogasne postrojbe koje se penjalo na mjesto tragedije, no nema ozlijeđenih.

Žičara kreće od Stresa, na pijemontskoj obali jezera Maggiore i doseže planinu s pogledom na panoramsku točku na oko 1500 metara nadmorske visine. Popularno je odredište turista i ljeti i zimi zbog panoramskog pogleda na jezero i na njegove živopisne otoke te zbog pogleda na Alpe.

Vožnja žičarom traje 20-ak minuta. Žičara je prvi put otvorena u kolovozu 1970. nakon trogodišnjih radova na zamjeni zupčaste željeznice. Obnovljena je 2016. godine kada je obavljen i svojevrsni rendgenski pregled kabela kako bi se provjerila njegova nepropusnost. Kabine su rastavljene, obnovljene i ponovno sastavljene sa zvučnim sustavom i nadzornim kamerama.

Dvostruki kabelski sustav podijeljen je u dva dijela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Mottaronea. Sastoji se od dviju kabina koje voze alternativnim smjerovima, a svaka kabina može primiti do 40 putnika. Radovi na tehničkom remontu postrojenja koštali su 4 milijuna i 400 tisuća eura.

Državno odvjetništvo Milana je otvorilo istragu o "nehotičnim ubojstvima i ranjavanjima iz nehaja".

Sućut obiteljima stradalih, među ostalima, izrazio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.