BOŠNJAKOVIĆ UVJERAVA

'Purda nije pušten na milost i nemilost'

Novi ministar Bošnjaković

Novi ministar Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako vjeruje da će hrvatski branitelj Tihomir Purda uskoro biti u Hrvatskoj te da nije nikome prepušten na milost i nemilost.

U telefonskoj izjavi iz Budimpešte za treći Dnevnik HTV-a kazao je da će na postupak pred sudom u BiH, koji će se voditi za Purdinu izručenje Srbiji, sasvim sigurno utjecati dokazi koje je proveo DORH.

Hrvatsko odvjetništvo u četvrtak je objavilo kako je utvrdilo da nema osnova za kazneni postupak protiv Purde, koji je uhićen 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice te nije zatražilo njegovo izručenje, a koje je danas podnijela Srbija.

Na pitanje može li jamčiti da se Purdi neće suditi u Srbiji, ministar Bošnjaković je odgovorio kako ne može, ali vjeruje da se to neće dogoditi.

"Ja, kao ni nitko drugi, to ne mogu jamčiti, ali duboko vjerujem da se to neće dogoditi", rekao je Bošnjaković.

Ministar pravosuđa je, odgovarajući na pitanje je li Purda prepušten "na milost i nemilost", odgovorio da nije. Istaknuo je kako duboko vjeruje u procjene DORH-a koji je, nakon provedenih dokaznih radnji i saslušanja svjedoka, utvrdio da nema nikakve osnove za kazneni progon Purde.

Upitan vjeruje li da će Purda biti uskoro u Hrvatskoj na slobodi, ministar je rekao da vjeruje u to. Na dodatni upit kazao je kako ne može reći kada, jer postoje određene procedure koje sud u BiH mora provesti.

Bošnjaković je rekao da je, po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći i po Sporazumu Hrvatske i BiH, jedan od važnih uvjeta za odobrenje izručenja neke osobe postojanje dovoljno dokaza za sumnju da je učinjeno određeno kazneno djelo, a da toga u ovom slučaju nema.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!