O ETNIČKI PRISTRANIM SUDOVIMA

Pupovac oštro odgovorio sucu Sessi

07.05.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa SDSS-ovcu Miloradu Pupovcu poručio da ne zna što govori kada je zbog slučaja Petra Kunića izjavio da 'hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima, pristrano, etnički motivirano, na štetu Srba', danas je Pupovac uzvratio da dobro zna o čemu priča

Podsjetimo, Sessa je reagirao na Pupovčevu kritiku domaćih sudova poručivši mu da je 'sramotno što se, očito zbog predstojećih izbora za EU parlament, Pupovac spušta na tu razinu'.

'Kao saborski zastupnik i predsjednik stranke morao bi se suzdržati od najnižih poriva. Ne može se nijedan pojedinačan slučaj koristiti za generaliziranje i stvaranje zaključaka ne ulazeći u to je li to što se dogodilo u nekom konkretnom slučaju pravedno ili nije', pokudio je Sessa saborskog zastupnika Pupovca. No Pupovac se nije dao smesti i vrlo studiozno je isceirao Sessinu prozivku te na nju ubrzo odgovorio.

'Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u svojem komentaru na moje mišljenje o slučaju Kunić i o 14 drugih slučajeva izrekao je tri tvrdnje. Najprije je izrekao da ne znam o čemu govorim, a potom da govorim motiviran niskim porivima i na kraju da na osnovi pojedinačnih slučajeva generaliziram i zaključujem o stanju u hrvatskom pravosuđu', započeo je Pupovac svoje reagiranje na predsjednika sudačke udruge.

Sessi je poručio kako, nažalost, zna o čemu govori ‘jer se slučajevima poput Kunićevog bavim preko 20 godina’. Bez obzira je li riječ o povratu imovine, pravu na obnovu, pravu na stambeno zbrinjavanje ili pravu na pravično suđenje u slučajevima suđenja za ratne zločine.

‘Svih ovih godina u tim i sličnim pitanjima susretao sam se s etničkim motiviranim suđenjima i etnički motiviranim presudama i mogu ih dokumentirati, kao što sam dokumentirao Kunićev i svih drugih 14 slučajeva protuzakonitog terećenja vlasnika za neovlaštena ulaganja’, ističe Pupovac.

Podsjeća kako sudac Sessa, kao i neki njegovi kolege u proteklom razdoblju, govori o sudskim stvarima umjesto da govori o pravnom meritumu tih stvari. ‘Sudac Sessa umjesto da govori pravnim jezikom upušta se u izricanje političkih kvalifikacija i ocjena o namjerama mojeg javnog djelovanja. Zalagati se za ispravljanje višegodišnje nepravde koju proživljava Kunić i mnogi drugi nije motivirano niskim porivima. Upravo suprotno. Motivirano je najvišim porivima osjećaja pravednosti, s kojim sam i prisegao na hrvatski Ustav i s kojim djelujem u hrvatskom političkom životu’, poručuje Pupovac.

Na kraju ističe kako ‘itekako dobro zna da u Hrvatskoj postoje sutkinje i suci koji djeluju nepristrano, etično i profesionalno i koji ne dopuštaju da na njih utječe nijedan vanjski autoritet, nijedan viši motiv i nijedan osjećaj pravednosti osim onoga koji im nalaže njihov moralni imperativ, zakonska i ustavna norma’. Napominje kako ti suci znaju da ne misli na njih kada kaže da sudovi u Hrvatskoj donose etnički motivirane presude.

‘Također znaju da mi ovih nekoliko drastičnih slučajeva, kao i višegodišnja praksa u brojnim drugim slučajevima, daju za pravo da izreknem tako oštar sud o sudskoj profesiji u Hrvatskoj. Njih svakako ne treba braniti sudac Sessa. Njihov rukopis nije ni prema kome ostavio trag nezakonitosti niti prouzročio nepravdu’, zaključio je Milorad Pupovac