RAZVODNIK U JNA

Pupovac oštro odgovorio Josiću i osudio napad u Vukovaru

20.02.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je u subotu napad skupine navijača srpske nacionalnosti na mladića u Vukovaru, ali i odbacio tvrdnje da takve napade svojim istupima potiče upravo čelništvo SDSS-a

"Moja stranka i SNV osudili su taj kriminalni čin trojice mladića, i ja ga ovdje javno osuđujem", kazao je Pupovac u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, tijekom kojega mu je novinarka Jasmina Popović pročitala dio pisma majke napadnutog mladića koja za napad okrivljuje Pupovca i predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.

"Da nije bilo sličnih osuda Stanimirovića i mene, vjerojatno bismo napad osudili još prije i još oštrije. Ovako, kada se za huliganstvo sportskih navijača i za kriminalnost trojice mladića odgovornost i krivica traži u ljudima koji se bore za demokratske vrijednosti, za ravnopravnost i zakonitost, onda to poprima, nažalost, obilježja u kojima svaka isprika gubi smisao", kazao je Pupovac.

Istaknuo je kako se od prvog dana u politici bori protiv svih oblika nasilja pri čemu se, tvrdi Pupovac, zamjenama želi prikazati da su čelnici srpskih stranaka i institucija odgovorni za nasilje jer se bore protiv nasilja, govora mržnje i netolerancije.

Naglasio je kako za to ne krivi majku pretučenog mladića. "Krivim one koji su takve riječi godinama oblikovali i koji su i prije policije i suda i bilo koga kao glavne krivce prepoznali mene i Stanimirovića, što je jako opasno", kazao je Pupovac.

Na riječi čelnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića da bi Pupovca bili puni ekrani da je nasilje bilo usmjereno prema Srbima, uzvratio je kako je Josić "zadnji koji može o tome govoriti, nakon što je predvodio ljude koji su čekićima određivali što je zakon, a što nije, što je osjećaj, a što nije, koji su u Vukovar unijeli nasilnu atmosferu zbog ćiriličnog pisma, optužujući Vladu zbog toga što provodi zakon i proglašavajući ćirilicu zločinačkim pismom".

Potvrdio je kako predsjednici Kolindi Grabar Kitarović namjerava poslati još jedno pismo, nakon što je ono u kojem ju je upozorio na rast netolerancije u društvu završilo u medijima.

"Ja to pismo nisam napisao da bude javno, a najmanje da bi me se zbog njega napalo, nego da bismo razgovarali o onome što piše u njemu. Ured predsjednice odlučio je da ga učini javnim mimo moje volje i namjere, da bi prebacilo krivicu na mene i neke druge ljude da su sami odgovorni za to što im se događa", ustvrdio je Pupovac.

Podsjetio je na predsjedničine pozive na zajedništvo, poručivši kako se nada da ne misli na zajedništvo o kojemu govori predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kada svoju stranku izjednačuje s hrvatskim narodom.

Pupovac opovrgava da ima čin HV-a, kako tvrde čelnici Naše stranke, koji su ga ovih dana javno pitali kako je stekao taj čin i čime ga je platio.

Pupovac tvrdi da je jedini čin koji je imao bio onaj razvodnika u bivšoj JNA, a čelnike Naše stranke naziva HDZ-ovim plaćenicima. "Budući da nisu za drugo, Vukovarsko-srijemska županija plaća ih da s vremena na vrijeme daju izjave koje bi, kao, mene trebale kompromitirati. Ljude iz hangara za vrijeme rata, poput Jovana Ajdukovića, koji su se skrili pod skute HDZ-ovskoga šinjela, trebalo bi biti stid, kao i one koji su ih skrili pod taj šinjel. Trebali bi hodati pognute glave", rekao je Pupovac.