Predsjednik SDSS-a

Pupovac o Turudiću, kako će postupiti ako mandatar bude Milanović...

28.03.2024 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak da ni on ni predstavnici srpske nacionalne manjine nisu "adresa za ispostavljanje moralnih računa" kada je riječ o odlukama poput Imenovanja Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika

"Nisam siguran da sam ja adresa za zadnje izricanje i ispostavljanje moralnog računa u ovoj zemlji. Premda sam spreman primiti štošta, vodite računa o činjenici da ne govorim samo u svoje ime, vodite računa o činjenici da ne ispostavljate zadnje moralne račune nekome tko predstavlja zajednicu kao što je srpska u Hrvatskoj. Jer ili ne znate koje iskustvo nosim ili vam je svejedno", izjavio je Pupovac na konferenciji za medije.

Pupovac je time odgovorio na pitanje zašto su saborski zastupnici SDSS-a glasali za imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, dok u stranačkom programu za nadolazeće parlamentarne izbore stranka navodi zalaganje za jačanje i stabilnost demokratskih institucija.

"Sve dok USKOK i DORH budu služili kao poligon za političke obračune, a ne za zaštitu u skladu s Ustavom i zakonom, ove stvari će se događati bez obzira tko glasao, ja ili netko drugi", kazao je zastupnik SDSS-a. "Sada sam rekao samo manji dio, kad dođe vrijeme reći ću više", dodao je.

Teške odluke donosit ćemo teško

Iako je Turudić negirao pred saborskim zastupnicima i javnošću bliske kontakte s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac i osuđenikom za izvlačenje novca iz Dinama Zdravkom Mamićem, Pupovac je odgovorio da je i "on čovjek kojega su mnogi gledali u oči i lagali".

"A isto sam glasao za njih. To je neko iskustvo. Da li to znači da se trebam ponašati u skladu s takvim iskustvom? Ne trebam", rekao je

Kada je riječ o procesu formiranje vlade nakon izbora, Pupovac je napomenuo da ne bi bilo prvi put da zastupnici nacionalnih manjina sudjeluju u takvom procesu. Ako mandatar nove vlade postane trenutni predsjednik države Zoran Milanović, predsjednik SDSS-a odgovara da će u slučaju da stranka mora donositi za nju teške odluke, onda će ih teško i donositi.

"Sasvim je sigurno da se politika ne gradi omalovažavanjem, negiranjem ili vrijeđanjem političkih protivnika. Sasvim je sigurno da to ne doprinosi političkim odnosima, tko god da to čini, tko god da na tome gradi svoju politiku, a ime ih više. Mi politiku tako ne prakticiramo niti smo se za takvu politiku opredijelili. Kad smo mogli, surađivali smo sa svima onima koji su bili spremni za drugačiju politiku. Toliko vam mogu reći sada", poručio je.

Što se tiče izbornog programa, SDSS će se i u narednom mandatu zalagati za razvoj krajeva u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, s obzorom da od 33 najslabije razvijene jedinice lokalne samouprave, hrvatski Srbi čine većinu u njih 17.

Hrvatska treba Srbe

"Tražit ćemo nastavak ključnih infrastrukturnih projekata koji više ne ubrajaju samo struju, vodu i asfalt, nego i internet, telekomunikacije i socijalnu infrastrukturu. Kada govorimo o socijalnoj infrastrukturi, mislim na domove za starije, vrtiće i druge obrazovne ustanove", izjavila je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Zastupnica Dragan Jeckov istaknula je da će SDSS inzistirati na dosljednom provođenju ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ravnomjernu zastupljenost u svim granama vlasti, u medijima, javnim službama i javnim poduzećima.

"Svjedočili smo više puta napadima na garantirana mjesta za nacionalne manjine. No, ta garantirana mjesta su jedini instrument u koji su se mogli pouzdati pripadnici manjina, naročito srpske manjine", kazala je Jeckov.

"Hrvatska treba Srbe", bit će SDSS-ov izborni slogan. "Hrvatska treba Srbe da bi njezini mještani imali susjede, da bi oni koji idu u kazalište mogli pogledati dobru kazališnu predstavu i da bi arene i koncertne dvorane bile pune", rekao je Pupovac.

Predsjednik stranke demantirao navode dogradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić prema kojima članovi SDSS-a na Baniji uvjetuju starijim ljudima da glasaju za njih kako bi im nastavili im pružati socijalnu uslugu prijevoza liječniku ili na druga potrebna mjesta.

"Ta je pomoć besplatna u svakom smislu. Onaj koji tvrdi da to radimo ne govori istinu, a bojim se i da laže. I to ne prvi ni zadnji put", rekao je Pupovac.

sve osim nogometa