REAKCIJE NA RASISTIČKI ISPAD

Pupovac: HTV se mora ispričati zbog Keruma

21.09.2009 u 15:47

Bionic
Reading

'Istupi gospodina Keruma u emisiji HTV-a 'Nedjeljom u dva', u kojoj je izrekao više opaski na račun Srba, u potpunosti je neprihvatljiv, ali to je stvar tijela koja se time bave', rekao je pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Splitski gradonačelnik je, naime, odgovarajući jučer na Stankovićev upit bi li dovodio srpske investitore, rekao da 'Srbe ne bi dovodio' jer, kako je pojasnio, 'oni nam nikada ništa nisu dobro donijeli, kao ni Crnogorci'. Kerum je, podsjetimo, rekao i da nema šanse da mu zet bude Srbin

On je javna osoba i trebao bi paziti što govori jer to utječe na ljude, smatra Malčić, a reakcije se mogu vidjeti i po komentarima na internetskim portalima. On smatra da nije svaka takva izjava kazneno djelo, a to tako promatra i državno odvjetništvo, svaki slučaj posebno.

Zašto šute Vlada i Bajić?!

'Zgrožen sam izjavom Željka Keruma izrečenoj u emisiji 'Nedjeljom u 2' kojom potiče nacionalnu netrpeljivost prema Srbima. Nadao sam se da je takav govor mržnje nestao iz našeg društva. Takve su izjave ne tako davno bile priprema teških zločina. Nedopustivo je da jedan gradonačelnik grubo krši ne samo Zakon o suzbijanju diskriminacije, nego i Ustav RH. Više od Kerumova primitivizma brine me šutnja Vlade i Državnog odvjetnika. Nadam se da ona ne znači odobravanje. Vjerujem da će ovo ostati izoliran slučaj koji će naići na osudu svih građana', kazao je predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović.

'Budući da je gospodin Kerum javna i politička osoba, njegov nastup bi javno trebali osuditi i drugi predstavnici hrvatske društveno-političke elite', kazao je pučki pravobranitelj. Iako osuda još uvijek nije stigla, Malčić smatra da ipak hoće. Što se tiče same funkcije ombudsmana, Malčić kaže da nigdje na svijetu oni nemaju velike ovlasti.

'Oni upozoravaju javnost, a stvar je političke kulture hoće li se to prihvatiti ili neće', objasnio je pučki pravobranitelj.

Oštar prema Kerumu bio je i saborski zastupnik i predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin koji je rekao: 'Nakon Tuđmana imamo Keruma. Tuđman je bio sretan što mu žena nije ni Srpkinja ni Židovka, a ovaj ne bi ni za ljubav kćeri pristao na zeta Srbina.' Kerumovu izjavu da svatko mora znati gdje mu je mjesto u ovoj zemlji Kajin je ocijenio strašnom - rasizmom i nacizmom najgore vrste.

'Taj se problem ne liječi, nego ga treba odstraniti, odnosno sankcionirati bez zadrške', poručuje Kajin, koji smatra da nijedan dužnosnik, od gradonačelnika do predsjednika države, ne bi smio biti rasist, prenio je Glas Istre.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je neophodno da državna tijela i tijela Sabora utvrde je li se svojim riječima gradonačelnik Splita ogriješio o Zakon protiv diskriminacije.

'Smatram da HTV, kao javni medij s kojeg su odaslane poruke, duguje ispriku svima koje su te riječi mogle povrijediti i koji sigurno ne plaćaju pretplatu tako da bi mogli slušati poruke koje ih mogu diskriminirati ili probuditi diskriminaciju protiv njih', kazao je Pupovac.

Kerum kod Stankovića

On osobno nije gledao emisiju, ali na temelju onoga što je čuo smatra da institucije sustava imaju dovoljno materijala za prijavu.

'Smatram da je konačno došlo vrijeme da se počne javno osuđivati takve pojave i ograđivati se od njih. To se nije dogodilo u slučaju liječnika iz Otočca, a ne znam hoće li se dogoditi sada', rekao je Pupovac

Ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović nije htio komentirati jučerašnje izjave i stavove splitskoga gradonačelnika Željka Keruma o Srbima, koje je poznati poduzetnik iznio u emisiji HRT-a 'Nedjeljom u dva'.

'Moj komentar Kerumovih izjava mogao bi se protumačiti kao izravan pritisak na pravosuđe, budući da sam u izvršnoj vlasti. Prema hrvatskim zakonima, predstavnik izvršnih vlasti ne smije vršiti pritisak na pravosuđe', izjavio je ministar Šimonović.

Hoće li i na koji način hrvatska policija i pravosuđe reagirati na Kerumove izjave i ima li u tome zakonskog uporišta, tek će se vidjeti.