N/A

Punjena zapečena endivija

02.02.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Punjena zapečena endivija

SASTOJCI:

1 velika glavica endivije
1 šalica riže arborio
4 žlice pinjola
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
300 g shitake gljiva
1 jaje, razmućeno
1 šalica svježe naribanog parmigiana reggiana
vezica zelenog peršina, nasjeckanog
sol i svježe mljeveni papar
1-2 žličice limunovog soka

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Razrežite glavicu endivije na četvrtine uzdužno, ostavljajući dio kocena, da listovi ostanu zajedno.
Dobro isperite i kuhajte u kipućoj slanoj vodi oko šest minuta. Ocijedite i ohladite.
Gljivama odstranite stapke i klobuke narežite na ploške. Stapke zavežite kuhinjskim koncem ili u gazu.
U međuvremenu, pustite da zavre voda u drugom loncu, posolite i kuhajte rižu sa stapkama gljiva oko 10 minuta. Riža neće biti potpuno kuhana, ali će se dovršiti u pećnici. Odstranite stapke. Ocijedite i sačuvajte šalicu tekućine od kuhanja.
Tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje.
Zagrijte tavu, dodajte malo maslinovog ulja i popržite gljive s češnjakom dok ne uvenu i dobiju laganu boju. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte i malo soka od limuna.
Maknite s vatre i pomiješajte s rižom. Kad se malo ohladi, dodajte jaje, pinjole i četvrtinu naribanog sira.
Odrežite dno salate i raširite listove da dobijete površinu od oko 10cm. Stavite četvrtinu nadjeva na donji dio listova i zarolajte, zamatajući nadjev, kao da radite sarme. Ponovite sa ostatkom listova i nadjeva i položite sarme da šavom prema dolje u vatrostalnu posudu.
Pokapajte sa ostatkom tekućine od kuhanja riže, maslinovim uljem i posipajte s ostatkom parmezana. Prekrijte s folijom i pecite oko 30 minuta, dok riža nije mekana.
Odstranite foliju i u gornjem dijelu pećnice pecite još desetak minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju.