gzim redžepi

Pulmolog s Jordanovca iznio alarmantan podatak vezan uz postcovid sindrom, ispričao s kakvim se problemima nosi tri mjeseca nakon što je prebolio koronu

16.02.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Oporavak nakon Covida i dalje se istražuje čak i za one koji su imali blage simptome. Višetjedni gubitak mirisa, gubitak daha, problemi s pamćenjem, dezorijentiranost, kronični umor, gubitak kose... samo su neke posljedice o kojima je za HRT govorio pulmolog sa zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac Gzim Redžepi, koji je i sam prebolio koronu

'Postcovid sindrom aktualan je u svijetu, a prije nekoliko mjeseci u Italiji su objavili studiju da 53 posto osoba koje su preboljele blagi ili srednje teški oblik bolesti ima više od tri simptoma koji ih svakodnevno ugrožavaju. Imamo posla s virusom koji kod pojedinih ljudi, a ne znamo zašto, izaziva multisistemsku bolest, poremećaj u nizu organa - kardiološkom, neurološkom, a dominantno u respiratornom dijelu', rekao je Redžepi za Studio 4 HRT-a.

Istaknuo je kako je prošlo tri mjeseca otkako je on prebolio Covid-19 te da se tek prošli tjedan počeo pomalo baviti fizičkom aktivnošću: 'Nisam mogao disati. Nisam mogao sastaviti pet riječ u rečenici a da nisam morao stati i udahnuti. Na plućima imam promjene koje su posljedica korone i očekujem da će one nestati u dogledno vrijeme.'

Na pitanje ostaju li te posljedice kao kronične, Redžepi je rekao kako je u Njemačkoj 66 ljudi koji su preboljeli Covid završilo na transplantaciji pluća. Dodao je da izostanak kašlja ne mora značiti da nemate promjena na plućima.

'Nisam zakašljao nijednom. Danas me muči kašalj. Upala pluća uzrokovana koronavirusom ponaša se kao atipična upala i kašalj nije dominantan simptom za te bolesnike', objasnio je.

Kad je riječ o cijepljenju, rekao je da je veći broj doktora i medicinskog osoblja na Jordanovcu dobio prvu dozu cjepiva.

'Za bilo koje cjepivo sam za koje imamo referentne podatke da je učinkovito, a to možemo znati samo ako dobijemo relevantne podatke o tome gdje je objavljeno i u kojoj studiji. AstraZeneca ima ozbiljnih problema objasniti sve za svoje cjepivo jer je u njihovoj studiji bilo 12,3 posto bolesnika od ukupnih 12.000 starijih od 55 godina. Bilo je malo starijih i zato su neke zemlje odlučile da neće cijepiti starije od 65 godina. S druge strane, ako otvorite stranice Svjetske zdravstvene organizacije, vidjet ćete da ne postoje podaci za kinesko i rusko cjepivo', rekao je Redžepi za HRT.