istražuje se incident

Pucnjava u azerbajdžanskom veleposlanstvu u Iranu, jedna osoba ubijena

27.01.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Pripadnik osiguranja ubijen je, a dvoje ljudi ozlijeđeno je u pucnjavi u azerbajdžanskom veleposlanstvu u Iranu, objavila je u petak policija, što je Baku ocijenio "terorizmom".

"Napadač se probio kroz stražu, ubivši voditelja sigurnosti kalašnjikovim", priopćilo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani "snažno je osudio" napad, po državnoj televiziji, dodajući da se incident istražuje. Policija u Teheranu objavila je da je uhitila sumnjivca za napad i da istražuje njegove motive.

Sudac Mohamad Šahrirari rekao je da su napadačevi motivi bili osobni, po agenciji Tasnim.

Rekao je da je napadač rekao da mu je supruga otišla u azerbajdžansko veleposlanstvo u Teheranu i da se nije vratila kući. Mislio je da se nalazi u veleposlanstvu. Žena je bila podrijetlom iz Azerbajdžana, po policiji.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je napad "terorizam" i zatražio da se počinitelja brzo kazni.

Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će uskoro evakuirati djelatnike veleposlanstva zbog tog incidenta.

Izjave iranskih dužnosnika ne ukazuju na to da je napad bio politički motiviran.

Azerbajdžan je ovaj mjesec imenovao svojeg prvog veleposlanika u Izraelu, u vrijeme kada jačaju napetosti s Iranom.

Izrael ima veleposlanstvo u Bakuu od početka 1990-ih i zadnjih godina pruža snažnu vojnu potporu Azerbajdžanu uključujući u sporu oko Nagorno-Karabaha.