znanstvenici u wuhanu

Prvi rezultati velike međunarodne istrage o podrijetlu korone: Virus nije izašao iz laboratorija. Čini se da su za sve krivi šišmiši, možda i mačke

09.02.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Provevši četiri tjedna u Wuhanu, ekipa kineskih stručnjaka i stručnjaka WHO-a objavila je u utorak da nije mogla utvrditi podrijetlo pandemije covida-19 te da teorija o laboratorijskom podrijetlu koronavirusa nije vjerojatna, ali nije uspjela identificirati životinju s koje je bolest potekla, prenose agencije

Prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek je "najvjerojatnija" pretpostavka, rekao je Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva WHO-a koje je upravo završilo istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 milijuna ljudskih života, prenosi AFP.

Ta mogućnost zahtijeva, međutim, daljnja istraživanja, dodao je.

Kazao je također da je moguć prijenos virusa i sa zamrznute hrane i da tu opciju treba također istražiti, prenosi Reuters.

Kina zagovara tu ideju tvrdeći da je više puta pronašla koronavirus na zamrznutoj hrani iz uvoza.

"Znamo da virus može preživjeti u uvjetima koji postoje u tim hladnim, zamrznutim okruženjima, ali ne razumijemo zaista može li se prenijeti na ljude" i pod kojim uvjetima, rekao je.

Prijenos s neke životinje je vjerojatan, ali ona "nije još identificirana", rekao je Liang Wannian, voditelj kineskog izaslanstva.

U svakom slučaju, pretpostavka bijega koronavirusa iz laboratorija "jako je nevjerojatna", rekao je voditelj izaslanstva WHO-a u Wuhanu.

I "ne postoji dovoljno dokaza... da bi se utvrdilo je li se virus SARS-CoV-2 proširio u Wuhanu prije prosinca 2019.", rekao je Liang Wannian.

Embarek je kazao da istraživanja upućuju na to da je koronavirus potekao od šišmiša, ali i da nije vjerojatno da su se oni nalazili u Wuhanu.

Član tima, stručnjak za zarazne bolesti Dominic Dwyer, rekao je da će za potpuno razumijevanje podrijetla covida-19 vjerojatno trebati godine.

  • +7
Doček nove godine u Wuhanu Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Noel Celis

Međunarodni stručnjaci stigli su u Wuhan 14. siječnja i nakon dva tjedna karantene obišli su ključne lokacije uključujući tržnicu s morskim plodovima Huanan, gdje se zaraza prvo pojavila, kao i Institut za virologiju, koji se bavi istraživanjima koronavirusa.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.