TVORNICA LAŽNOG NOVCA

Prvi put otkrivena tiskara krivotvorenih eura

27.03.2013 u 17:57

Bionic
Reading

U višemjesečnoj akciji hvatanja krivotvoritelja novčanica, naziva 'Konvictus' policija je uhitila pripadnike tog zločinačkog udruženja 'od dna do vrha piramide', a na području Bjelovara otkrila je prvu ilegalnu tiskaru eura u Hrvatskoj, objavila je danas policija

Višemjesečena akcija u koju je bio uključen i Europol rezultirala je jučerašnjim uhićenjem 19 osoba na području pet sjeverozapadnih policijskih uprava, a 12-ero ih je kazneno prijavljeno. Među uhićenima je i muškarac koji je jučer u Dubravi, u pokušaju bijega, bacio neaktiviranu ručnu bombu na policajce.

Policija je zaplijenila 180.000 krivotvorenih eura u apoenima od 50 eura ili 3.600 novčanica koje je izložila novinarima u Ravnateljstvu policije.

'U akciji je otkrivena kriminalna skupina koja se bavila proizvodnjom i distribucijom novca', rekao je voditelj riječke službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Božo Barbarić, dodavši da je obuhvaćena kompletna kriminalna organizacija od potrošača do organizatora i proizvođača lažnog novca.

Krivotvorine su osim u Hrvatskoj distribuirali u Italiji, Austriji i Sloveniji. Policijski krminalisti objasnili su da svaka krivotvorena novčanica ima specifične oznake pa su policije susjednih zemalja po istom principu utvrdile da je novac proizveden u Hrvatskoj.

Iako je riječ o 'dobroj krivotvorini' u policiji kažu da bi novčanice nakon pažljivijeg pregleda bile sumnjive, zbog čega sigurno nisu plasirane u ozbiljne novčarske ustanove, ali je dio ipak završio u mjenjačnicama.

U policiji pretpostavljaju da je u opticaju još manji dio novca kojega su članovi skupine trošili i na šoping te tehničku robu.

Akcijom koja je trajala 10-ak mjeseci policija je otkrila i 189 ilegalnih novčanica od 50 funti, ali još utvrđuje jesu li tiskani u istoj tiskari.

U Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), koji je vodio akciju, kažu da su skupinu otkrili gotovo istodobno kada je ona počela poprimati oblik ozbiljne organizacije.

Voditelj službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije Dean Savić rekao je da se u Europi godišnje otkrije pola milijuna krivotvorenih novčanica dok je u Hrvatskoj prošle godine otkriveno 1.145 takvih krivotvorina.

U sjedištu USKOK-a u Zagrebu danas je ispitano 11 osumnjičenika, a oni za koje tužiteljstvo zatraži istražni zatvor sutra će, oko podneva, biti izvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Neki od nih od ranije su poznati policiji zbog krivotvorenja.