nato raspored

Prvi njemački vojnici stižu u Litvu na trajni raspored: Važan dan za Bundeswehr

08.04.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Boris Pistorius opisao je u ponedjeljak početak raspoređivanja njemačke brigade u Litvi kao ključni korak za poboljšanje sposobnosti raspoređivanja NATO snaga i "važan dan za Bundeswehr".

"Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Njemačke", rekao je Pistorius u u Berlinu na ceremoniji ispraćaja prvih njemačkih vojnika u Litvu.

Litvanski ministar obrane Laurynas Kasčiunas, koji je tu dužnost preuzeo prošlog mjeseca, pozdravio je njemačke vojnike po dolasku u zračnu luku u Vilniusu.

Kasčiunas je kazao da je ovo raspoređivanje "vrlo važno" za Litvu i da je "dokaz njemačke pouzdanosti". Također je uvjeravao vojnike da će litavska vlada učiniti sve što je u njenoj moći da izgradi potrebnu infrastrukturu na vrijeme.

Osoblje danas upućeno u Litvu treba postaviti temelje za raspoređivanje stotina, eventualno i tisuća vojnika u ovoj zemlji članici NATO-a koja graniči s Poljskom, kao i s Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingrad.

Njemački ministar obrane naglasio je prilikom ispraćaja prvih vojnika da puno toga još treba napraviti kako bi se osigurala potrebna infrastruktura dodavši da će Njemačka i Litva učiniti sve štoje potrebno u tom pravcu.

Rat u Ukrajini potaknuo je NATO-ove planove za jačanje svog istočnog krila.

Brigada, koja će se zvati Panzerbrigade 45, trebala bi biti potpuno operativna do 2027., a sastojat će se od stalne prisutnosti oko 4800 vojnika i oko 200 civilnih pripadnika njemačkih oružanih snaga i njihovih obitelji.

Preliminarno zapovjedništvo trebalo bi brojati od oko 150 muškaraca i žena do četvrtog kvartala 2024.

Glavno mjesto razmještaja brigade bit će vojno poligon Rudninkai, nedaleko od granice s Bjelorusijom. Prema litavskim informacijama, tamo će biti stacionirano oko 80 posto vojnika, a ostatak će biti smješten u Rukli, u središnjoj Litvi.