potpora izraelu

Njemačka se suočava s tužbom za genocid u Gazi na najvišem sudu UN-a

08.04.2024 u 08:40

Bionic
Reading

Njemačka se u ponedjeljak suočava s optužbama Nikaragve na najvišem sudu UN-a u Haagu da je "omogućavala počinjenje genocida" nad Palestincima vojnom i političkom potporom Izraelu

Nikaragva je tužila Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), zahtijevajući od sudaca da hitnim mjerama spriječe Berlin da Izraelu dostavlja oružje i drugu pomoć.

Sebastian Fischer, glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, rekao je novinarima uoči saslušanja: "Odbacujemo optužbe iz Nikaragve."

"Njemačka nije prekršila niti Konvenciju o genocidu niti međunarodno humanitarno pravo i to ćemo u potpunosti dokazati pred Međunarodnim sudom pravde", dodao je Fischer.

Nikaragva će iznijeti svoje argumente u ponedjeljak, a Njemačka bi trebala odgovoriti sljedeći dan.

U podnesku sudu na 43 stranice, Nikaragva tvrdi da Njemačka krši Konvenciju Ujedinjenih naroda o genocidu iz 1948., donesenu nakon holokausta.

"Slanjem vojne opreme i sada uskraćivanjem sredstava UNRWA-i (UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice)... Njemačka olakšava počinjenje genocida", kaže se u podnesku.

"Podbačaj Njemačke je tim više za osudu s obzirom na to da je Njemačka s Izraelom uspostavila privilegirani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utječe na ponašanje" te zemlje, dodala je Nikaragva.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da donese odluku o "privremenim mjerama" - hitnim naredbama koje se izriču dok sud razmatra širi slučaj.

"Imperativno je i hitno" da sud naredi takve mjere s obzirom na to da su u pitanju životi "stotina tisuća ljudi", stoji u nikaragvanskim argumentima.

ICJ je osnovan kako bi presuđivao u sporovima među nacijama i postao je ključni igrač u ratu između Izraela i militanata Hamasa koji je izbio nakon napada 7. listopada.

U drugom slučaju, Južnoafrička Republika je optužila Izrael za počinjenje genocida u Pojasu Gaze, što Izrael oštro poriče.

U tom je slučaju sud naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio genocidne radnje, a nedavno je pooštrio svoj stav, naredivši dodatne mjere kojima se Izrael obvezuje da pojača pristup humanitarnoj pomoći.

Odluke suda su obvezujuće, ali im nedostaje mehanizam provedbe. Na primjer, naredio je Rusiji da zaustavi invaziju na Ukrajinu, ali bezuspješno.

  • +5
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Nikaragva je zatražila pet privremenih mjera, uključujući da Njemačka "odmah obustavi pomoć Izraelu, posebice vojnu pomoć uključujući vojnu opremu".

Također se poziva sud da naredi Njemačkoj da "poništi svoju odluku o obustavi financiranja UNRWA-e".

Njemačka je u siječnju priopćila da zaustavlja financiranje u iščekivanju istrage izraelskih optužbi da je nekoliko članova osoblja UNRWA-e sudjelovalo u napadu 7. listopada.

Nikaragva je u podnesku napisala da bi "moglo biti razumljivo" da Njemačka podrži "odgovarajuću reakciju" saveznika Izraela na napade Hamasa u listopadu, "ali to ne može biti isprika za djelovanje u suprotnosti s međunarodnim pravom".

U petak je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla da Izrael "nema više izgovora" za odgodu pomoći u Gazi.

Najkrvaviji rat u Gazi počeo je Hamasovim napadom bez presedana na Izrael 7. listopada koji je rezultirao smrću 1.170 Izraelaca i stranaca, većinom civila.

Palestinski militanti također su uzeli oko 250 talaca, od kojih je oko 130 ostalo u Gazi, uključujući 34 za koje vojska tvrdi da su mrtva.

U izraelskoj vojnoj odmazdi ubijeno je više od 33.175 ljudi.

Ujedinjeni narodi upozorili su na "katastrofalnu" glad kojoj je izloženo stanovništvo Gaze.