novi sastav

Prvi je radni dan novih ministara. Podsjetite se na njihove prve izjave i obećanja

22.07.2019 u 07:26

Bionic
Reading

Većina novih ministara odgovarala je prošloga tjedna na pitanja novinara, dok se se drugi predstavili na odborima. Evo što su rekli

Novi ministri u vladi Andreja Plenkovića kreću na posao, i to bez uobičajenih sto dana poštede.

Podsjetimo se što su u svom istupu pred medijima obećali napraviti.

Kako smo pisali, ministar uprave Ivan Malenica, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je kako će se donijeti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa, a na pitanje hoće li se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa smanjiti ovlasti rekao je: 'Vidjet ćemo.'

  • +9
Novi ministri u vladi Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar državne imovine Mario Banožić naglasio je kako je ta imovina 25 godina bila zapuštena te da će vidjeti što i kako dalje kad bude dobio analize. Isto tako, na pitanje hoće li dovoditi svoje ljude u Ministarstvo rekao je da mora prvo vidjeti kakvo je stanje u Ministarstvu, a svoj stav nije želio iznijeti ni o tome treba li privatizirati HEP, Croatia Airlines i druge tvrtke u državnom vlasništvu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nada se da će opravdati povjerenje te da će odgovorno obavljati svoj posao, kao i da će se rezultati njegova rada vidjeti u kratkom roku.

'Socijalne partnere pozvat ćemo na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća, i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se pojavili u nekom trenutku', rekao je novinarima Aladrović.

Nije želio odgovoriti na pitanje o referendumu protiv mirovinske reforme i naglasio je kako je to demokratska volja naroda te da će pokušati predvidjeti što će se ubuduće događati.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će nastaviti raditi onako kako se radilo dosad, a da vjeruje da će posao uspjeti i nadograditi. Pritom je dosadašnju suradnju s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, kojem je bila državna tajnica, ocijenila odličnom.

'Radimo novu razvojnu strategiju koja nije godinama napravljena, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme, raditi s ribarima na korištenju fondova...', rekla je Vučković.

Vesna Bedeković također je izjavila kako je s problematikom resora koji preuzima itekako upoznata.

  • +11
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Svjesna sam kompleksne problematike resora u koji ulazim i odgovornosti koju preuzimam. Sustav obrazovanja u kojem sam provela najveći dio je itekako povezan s problematikom obitelji i mladih, a onda u nekom dijelu i socijalne politike jer se u sustavu obrazovanja rješavaju problemi iz te provinijencije', kazala je Bedeković.

'Moje geslo u svim institucijama u kojima sam radila i kojima sam upravljala je red, rad, disciplina i odgovornost', kazala je i u kratkim je crtama navela čime se misli baviti.

Treba staviti fokus i težište na ljude i povećati broj socijalnih radnika, kojih je 1700 u sustavu. Prema iskazanim potrebama, nedostaje ih barem upola toliko u 81 centru za socijalnu skrb, istaknula je.

Smatra da je jako bitno raditi i na tehničkoj i fizičkoj zaštiti u centrima za socijalnu skrb. Goran Grlić Radman detalje svojih planova na području vanjske politike tek treba otkriti.