vesna bedeković

Nasljednica Nade Murganić pokušala objasniti zašto je ona dobar izbor za ministricu

19.07.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predstavio je pred saborskim odborima novu ministricu demografije i socijalne skrbi Vesnu Bedeković. Zahvalio se dosadašnjoj ministrici Nadi Murganić koja je uvijek nalazila snage i tople riječi za teške situacije koje su se događale u resoru

'Resor koji se bavi demografijom, socijalnom politikom, mladima i obitelji je zahtjevan resor i puno smo napravili, no postoji još niz zadaća. Jedan je da osnažimo sustav socijalne skrbi te sigurnt i dostojanstvo djelatnika u sustavu socijalne skrbi', istaknuo je Plenković nakon što je iznio crtice iz biografije Vesne Bedeković.

'Obitelj je nukleus društva i nukleus opstanka svakog naroda i stoga ćemo raditi na zaštitu obitelji', poručio je Plenković i dodao da buduću ministricu dobro poznaje.

Kandidatkinja za novu ministricu Vesna Bedeković u predstavljanju je kazala kako se zahvaljuje Plenkoviću na pozivu. Pokušala je objasnitio kako poznaje resor kojem dolazi na čelo.

'Poznajete me kroz rad u saborskom mandatu. Bavila sam se i svim ostalim temama koje su vezane za različite resore. A s probelatikom resora koji preuzimam itekako sam se upoznala korz sudjelovanje u radu saborskog Odbora za obitelj mlade i sport. Svjesna sam kompleksne problematike resora u koji ulazima i odgovornosti koju preuzimam. Sustav obrazovanja u kojem sam provela najveći dio je itekako povezan s problematikom obitelji i mladih, a onda u nekom dijelu i socijalne politike jer se u sustavu obrazovanja rješavaju problemi iz te provinijencije', kazala je Bedeković.

Kazala je da ima razvijene organizacijske sposobnosti koje su preduvijet za bilo kakve procese.

'Moje geslo u svim institucijama u kojima sam radila i kojima sam upravljala je red, rad, disciplina i odgovornost', kazala je i u kratkim je crtama navela čime se misli baviti.

Treba staviti fokus i težište na ljude i povećati, kako broj socijalnih radnika, kojih je 1700 u sustavu. Prema iskazanim potrebama, nedostaje ih barem upola toliko u 81 centru za socijalnu skrb, istaknula je.

Smatra da je jako bitno raditi i na tehničkoj i fizičkoj zaštiti u centrima za socijalnu skrb.

Cilja je i deinstitucionalizacija u sustavu, dijalog s nevladinim sektorm. 'Imam namjeru i nastojat ću prihvaćati inicijative civilnog sektora i u suradni s Vladom što promtnije rješavati', istaknula je.

  • +11
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče obitelji, nastavit će ono što je započela Murganić. 'Osnaživati obitelj kao temeljnu instituciju svakog društva i naravno da imam snažnu namjeru provoditi obiteljsku politiku čija će svrha biti osnaživanje obtelji. Temelj je Obiteljski zakon koji je na ocjeni ustavnosti i u tijeku su aktivnosti na izradi novog Obiteljskog zakona', otkrila je. Želi ponovno izdvojiti obiteljske centre iz centara za socijalnu skrb.

Drži da treba prodljiti radno vrijeme vrtića kako bi se izašlo ususret mladim roditeljima. Svjesna je činjenice da je demografija nacionalno pitanje broj jedan pa je navela podatke Državnog zavoda za statistiku koji pokazuju veći broj rođenih u prošloj godini.

Ines Strenja Linić (Most), predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zahvalila je ministrici Murganić koja je u teškom resoru 'relativno dobro odrađivala posao uostalom jer je i socijalni radnik'.

'Ona je imala hrabrosti i entuzijazma donijeti dobar Zakon o udomiteljstvu i shvaćala je to područje i pokrenula je jednu sasvim novu priču. Imala je hrabrosti donijeti i Zakon o psihoterapiji i niz drugih zakona, unatoč svim događajima koji su se događali', kazala je Strenja Linić.

'To su godinama generirani problemi i sumnjam da ćete ih uspijeti riješiti. Murganić je nešto pokrenula', istaknula je.

Pitala je kada planira donijeti Obiteljski zakon i koje je po njoj definicija obitelji. 'Radna skupina već na novom Obiteljskom zakonu', kazala je Bedeković. Na pitanje o definiciji obitelji kazala je jasno: obitelj je zajednica muškarca i žene.

Željko Jovanović (SDP) kazao je: 'U HDZ-u se predsjednici mijenjaju ali oni ostaju predvorje korupcije. Očito će većina koja će dati podršku ministrima nije većina koja uživa podršku biračkog tijela. Jedina poštena rekonstrukcija bili bi novi izbori.', kazao je Jovanović.

Smatra kako Plenković nije trebao smijeniti Murganić nego ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Kaže da Bedeković pozna dugo, njeno iskustvo i da znanje i kompetencije nisu upitne, no njezin izbor pokazuje, smatra, da premijer brine samo o svojem miru. Smatra da nije bila riječ o Tomislavu Tolušiću na čijem je mjestu bila Bedeković Saboru, da Bedeković ne bi bila izabrana.

Premijer Plenković je Jovanoviću odgovorio kako su se podijeli u klubu SDP-a te da na svaki odbor pošalju jednog 'koji vrti istu ploču'. 'Nastojite bacati blato na nove ministre. To nećete uspjeti.