NAFTALI BENNETT

Prvi izraelski premijer ikad u povijesnom posjetu Abu Dhabiju, vladari Emirata prave se kao da ga nema

12.12.2021 u 22:30

Bionic
Reading

Naftali Bennett je u nedjelju doputovao u posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je prvi službeni posjet jednog izraelskog premijera toj zemlji u Perzijskom zaljevu koja je 2020. normalizirala veze sa židovskom državom.

Izraelski premijer treba u ponedjeljak razgovarati s vladarom Emirata, prijestolonasljednikom Abu Dabija, šeikom Mohammedom ben Zayedom, o "učvršćenju veza dviju zemalja", priopćeno je ranije iz ureda Naftalija Bennetta.

Dvojica čelnika razgovarat će i o "gospodarskoj i o regionalnoj suradnji koja pridonosi bogatstvu, napretku i jačanju stabilnosti" između Izraela i Emirata.

Izraelskog premijera je dočekao ministar vanjskih poslova Emirata Abdallah ben Zayed, vidi se na fotografijama i video snimci koje je na Twitteru objavio Ofir Gendelman, glasnogovornik Naftalija Bennetta.

"Veoma sam ganut što mogu biti ovdje, u prvom službenom posjetu nekog izraelskog čelnika. Nadamo se učvršćenju veza dviju zemalja", rekao je Bennett emiratskom čelniku, dodao je Gendelman.

Premijer je uoči odlaska iz Izraela istaknuo da je riječ o "povijesnom" posjetu i o "prvom takvom posjetu", navodi njegov ured. "Svrha posjeta je ojačati suradnju na svim poljima".

"Naše veze su izvrsne, moramo ih njegovati, učvršćivati i graditi mir među narodima", poručio je u video snimci koju je objavio njegov ured.

Emirati nisu dali nikakvo službeno priopćenje, a mediji nisu izvještavali o posjetu, i nisu bili pozvani u zračnu luku u prigodi dolaska izraelskog premijera.