pukla ljubav

Trump i Netanyahu prekinuli prijateljstvo: 'Neka se goni'

10.12.2021 u 19:31

Bionic
Reading

Donald Trump više nije prijatelj bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kojeg optužuje da ga je iznevjerio kada je lani čestitao Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi: "Neka se goni!", poručio mu je.

Bivši američki predsjednik rekao je to u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom koji priprema knjigu o izraelsko-američkim vezama u Trumpovu mandatu, napisao je u petak novinar na informativnom portalu Axios.

"Donald Trump i Benjamin Netanyahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti", piše Ravit. "Tomu je došao kraj".

Novinar dodaje da se s Donaldom Trumpom dvaput sastao radi svoje knjige "Trumpov mir: Abrahamovi dogovori i preoblikovanje Bliskog istoka". Oba puta je bivši američki predsjednik, koji nikad nije priznao izborni poraz, oštro kritizirao Netanyahua, danas čelnika izraelske oporbe.

"Sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa. Ali sviđa mi se i odanost. Prva osoba koja je čestitala Bidenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao, nego je o tome napravio i video snimku", rekao je Trump u travnju. "Bio je među prvima. Od tada nismo razgovarali. Neka se goni".

Donald Trump je ocijenio da je više učinio za Izrael i za Netanyahua nego bilo koji američki predsjednik. Spomenuo je povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora o iranskom nuklearnom programu 2015., preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, ostanak američkih snaga u regiji i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Izraelski novinar je u srpnju ponovo razgovarao s bivšim američkim predsjednikom kada je izraelski premijer smijenjen nakon 12-godišnje vladavine. "Drag mi je, ali odavno je tamo", rekao je Trump.

Netanyahu je reagirao u priopćenju koje je poslao Axiosu. "Veoma cijenim velik doprinos predsjednika Trumpa Izraelu i njegovoj sigurnosti", istaknuo je bivši premijer. "Ali isto tako shvaćam važnost čvrstog saveza Izraela i SAD-a i zato mi je bilo važno čestitati novoizabranom predsjedniku".