ORBIS

Prve informacije o PlayStationu 4!

29.03.2012 u 08:49

Bionic
Reading

Prema prvim informacijama o nadolazećoj Sonyjevoj konzoli sljedeće generacije, PlayStation 4 na tržištu bi se trebao pojaviti već sljedeće godine, a dotad će biti poznat pod radnim imenom 'Orbis'

Nakon što smo se kroz proteklih mjesec dana bavili nadolazećom Microsoftovom konzolom koja zasad nosi radno ime 'Durango', napokon su procurjele i prilično vjerodostojne glasine o nadolazećoj Sonyjevoj konzoli. Cijelu priču donosi Kotaku čiji je novinar uvjeren u istinitost glasina s obzirom na prijašnja iskustva s istim izvorom, a dio njegovih tvrdnji u skladu su s nekim proteklim glasinama.

 


'PlayStation 4 biti će pogonjen AMD procesorom, ali i grafičkom karticom istog proizvođača.'

PlayStation 4 do daljnjega bi trebao biti poznat tek kao Orbis. Što se tiče specifikacija, Sony očigledno odustaje od procesora Cell koji su mnogim razvojnim studijima bili prava noćna mora i zbog kojih je proces razvoja igara za PS3 mnogo kompliciraniji no primjerice za PC ili Xbox 360. PS4 pod svojim bi pokrovom trebao imati 64-bitni AMD procesor kao i grafičku karticu istog proizvođača. Jedna od kartica iz serije 'Southern Islands' trebala bi igre voziti u čak 4.096 puta 2.160 te u rezoluciji 1080p kod 3D prikaza.

 

Prve verzije konzole iliti 'dev kits' od početka ove godine odašilju se na adrese nekoliko razvojnih studija koji već rade na prvim igrama koje bi se na tržištu trebale pojaviti na isti dan kao i PS4 koji bi, tvrdi izvor, na policama trebao biti u blagdansko vrijeme krajem sljedeće godine.

 

Na žalost mnogih, PlayStation 4 neće biti u stanju pokretati igre s PlayStationa 3, kao što je to neko vrijeme bio slučaj s PS2 igrama na PS3. U konzolu će biti ugrađivan Blu-Ray player, a igre će se moći nabavljati ili u fizičkom obliku ili downloadanjem s PSN-a gdje će ubuduće biti i visokobudžetni naslovi. Ipak, bez obzira na koji se oblik odlučili, svaka će se igra morati povezati s vašim PSN računom. U prijevodu – zaboravite na posuđivanje i preprodaju odigranih igara. Zanimljivo, slične informacije dolaze i iz Microsofta koji također namjerava strogo onemogućiti bilo kakvu preprodaju igara.

 

Prve glasine o 'Orbisu' pojavile su se još u prosincu prošle godine na Pastebinu gdje je između ostaloga navedeno da su razvojni studiji bili izuzetno nezadovoljni prvim 'dev kitom' koji je bio mnogo slabiji od onoga koji im je dostavio Microsoft. Hardverske specifikacije u tom izvještaju ipak su prilično drukčije od onih o kojim pišemo danas pa se čini da je Sony u međuvremenu poslušao kritike i odlučio razvojnim studijima dostaviti moćniji hardver.

 

Daljnje informacije o PlayStationu 4 očekujemo u narednim danima.