GLOBA OD 10 TISUĆA KUNA

Prva pravomoćna presuda protiv Keruma!

07.03.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Gotovo četiri godine bile su potrebne za jedan najobičniji prekršajni postupak: splitski gradonačelnik Željko Kerum pravomoćno je osuđen i kažnjen simboličnom globom od deset tisuća kuna jer je u ljeto 2009. tvrtki svog prijatelja Ivice Livaje pokušao namjestiti posao uređenja novih vrtića vrijedan oko šest milijuna kuna. Koliko je poznato, ovo je njegova prva pravomoćna osuđujuća presuda otkako je preuzeo mandat

'Afera vrtići' izbila je neposredno nakon što je Kerum došao na vlast, još kada je 'nogom otvarao vrata' u Banovini i pokušavao potpuno zanemariti sva pravila, propise i procedure. Bio je obećao u roku od dva mjeseca urediti novih šest vrtića, pa je taj posao izravnom pogodbom dodijelio Livaji - koji je, navodno, bio samo paravan za Kerumov kapital - a ovaj je potom angažirao 27 manjih građevinskih tvrtki koje su prethodno radile upravo za Keruma, na njegovom trgovačkom centru Joker i hotelu Marjan.

Novinari su otkrili posao i spriječili namještaljku, pa ih je gradonačelnik Splita u svome stilu proglasio 'plaćenicima, jadnicima i stokom' i slično - potpisnik ovih redaka može se pohvaliti da je počašćen izrazima poput 'glupi majmun koji jede gov...'.

No Državno odvjetništvo reagiralo je i u rekordnom roku ga prijavilo zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, a u travnju 2010. Prekršajni sud osudio je Keruma na globu od 15 tisuća kuna. Nije mogla biti viša, jer je posao zaustavljen, pa velika materijalna šteta za gradski proračun nije ni nastala. Gradonačelnik se nije ni pojavio na sudu, nego je obranu iznio pismenim putem, a uložio je i žalbu Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Upravo ovih dana, kada je slučaj gotovo dospio u zastaru, u Split je dostavljeno rješenje suda kojim se potvrđuje prvostupanjska presuda i kazna smanjuje za pet tisuća kuna zbog ranije Kerumove neosuđivanosti. Teško je ne primijetiti čudno ponašanje Visokog prekršajnog suda, kojemu je punih dvije i pol godine trebalo da već donesenu odluku stavi na papir i proslijedi u Split: zlobnici će posumnjati da je antidatirana upravo kako bi se izbjegla blamaža u slučaju da nastupi zastara.

Državno odvjetništvo u međuvremenu je u nekoliko navrata neslužbeno dalo do znanja da istražuje Keruma - zbog navodnog pogodovanja Konstruktoru, IGH-u i Dalekovodu u slučaju Spaladium arene (kao i kod njegovog prethodnika Ivana Kureta), potom zbog nestanka 60 milijuna kuna namjenskih sredstava u gradskom proračunu namijenjenih sanaciji odlagališta Karepovac, zbog dvojbenih transakcija oko njegovih privatnih tvrtki i izbjegavanja plaćanja vjerovnika...

Ako su i pronašli bilo kakve dokaze, oni očito nisu dovoljni za službeno pokretanje postupka, a ovih dana DORH pokušava otkriti ima li nepravilnosti u činjenici da je gradonačelnik sam sebi dodijelio koncesiju za dva od tri nova kafića na Zapadnoj obali. Vrijeme prolazi, četiri godine su proletjele, a nakon svih afera Kerum će mandat vjerojatno zaključiti s tek deset tisuća kuna kazne.