POVIJESNI DAN U IRSKOJ

Prva država koja će na referendumu izglasati bračnu ravnopravnost?

22.05.2015 u 17:45

  • +5

Referendum o gej braku u Irskoj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Dan povijesnog referenduma za Irsku je 22. svibnja, a 3,2 milijuna birača odlučuje o bračnoj jednakosti za istospolne parove. Prema svim anketama, Irska bi mogla postati prva država koja će legalizirati brak za istospolne parove na narodnom referendumu

Irci su u petak počeli izlaziti na referendum na kojem će se izjasniti o tome hoće li izmijeniti ustavnu definiciju braka i dopustiti vjenčanje istospolnim osobama. Homoseksualnost je u Irskoj bila izvan zakona sve do 1993, a istospolna građanska partnerstva mogu se sklapati od 2011. Prihvate li Irci izmjenu ustava, Irska će postati prva zemlja koja je istospolni brak ozakonila plebiscitarno. Ankete upućuju da će se to dogoditi jer četiri najsvježija ispitivanja javnoga mnijenja daju prednost zagovornicima istospolnog braka.

Razlike u anketnoj potpori dosta su velike. Po najtješnjoj, istospolni brak prolazi s 53 posto, a najveća je razlika u anketi koja takav rasplet predviđa s čak 69 posto podrške među biračima. Zrela, ali ponekad i usijana kampanja posljednjih nekoliko tjedana pokazala je široke razlike između mladih i starijih birača, kao i to da tradicionalan i duboko ukorijenjen utjecaj Katoličke crkve brzo blijedi. Jedan od razloga za to je niz skandala sa svećeničkim zlostavljanjem djece koji su u posljednja dva desetljeća isplivali u Irskoj.

Referendum je podijelio i korporativnu Irsku: većina irskih kompanija nije htjela zauzeti stranu, ali zato američke tehnološke tvrtke koje zapošljavaju tisuće mladih Iraca zdušno pozivaju da se glasa za. Istospolni brak podržava većina političkih stranaka, medija, sindikata, studentskih i sportskih udruga. Brojne slavne osobe ga također podržavaju. Posljednji u nizu je Bono, frontmen U2.

Katolička crkva protiv bračne jednakosti 

Glasačka mjesta otvorena su u sedam ujutro, a od jučer poslijepodne pa sve do zatvaranja birališta u 22 sata u Irskoj je na snazi moratorij za sve radijske i TV postaje na informacije vezane uz referendum.

Ankete koje je proveo The Irish Times pokazuju da referendum ima potporu većine javnosti te da će Irska, tradicionalno katolička zemlja, vjerojatno izglasati bračnu jednakost za istospolne parove. Potporu nacionalnoj kampanji Yes Equality dao je i premijer Enda Kenny, kao i sve političke stranke, organizacije civilnog društva, mladi i studentske organizacije, kao i pojedinci, uključujući učitelje, liječnike, psihologe, sveučilišne profesore i odvjetnike svih dobnih skupina, piše CroL.hr


Bračnoj jednakosti se očekivano protivi Katolička crkva te se priklonila protivničkoj kampanji koja je birače/ice usmjeravala da glasaju protiv zbog mogućnosti da gej parovi posvajaju djecu. Osim o bračnoj jednakosti, na referendumu se odlučuje i o smanjenju dobi predsjedničkih kandidata s 35 na 21 godinu.


Predsjednik komisije za referendum, nezavisnog tijela koje prati regularnost glasanja, sudac Kevin Cross je biračima/cama poručio: 'Ne raspravljamo o glasovanju za ili protiv, već vas pozivamo da se informirate i iskoristite svoje biračko pravo. Kako ćete glasati za ova dva prijedloga, isključivo je vaša odluka, no važno je da iziđete na birališta.'

Dijaspora masovno dolazi glasati 'ZA'

Zračna luka u Dublinu radi punom parom jer se stotine Iraca i Irkinja vraćaju iz inozemstva u domovinu kako bi glasali na referendumu o bračnoj jednakosti. Irska je poznata po svojoj velikoj dijaspori, a mnogi mladi osjećaju potrebu sudjelovati u referendumu o bračnoj ravnopravnosti jer smatraju da je to povijesni trenutak – Irska bi mogla postati prva država na svijetu koja je narodnim referendumom uvela bračnu ravnopravnost za istospolne parove.

Prema irskom izbornom zakonu, iseljenicima je omogućeno glasanje na referendumu ako se taj dan nalaze u zemlji.


Na tisuće Iraca vratilo se u domovinu u zadnja 24 sata, a doputovali su iz čitave Europe, ali i puno udaljenijih destinacija poput Abu Dabija, Nairobija ili Bangkoka, o čemu javljaju i preko Twittera koristeći hashtag #hometovote. Dosad je zabilježeno više od 23.000 takvih tweetova

Irski referendum o bračnoj jednakosti