AMBASADOR U NOVOM RUHU

Pogledajte kako će izgledati hotel 'kralja cipela' u Splitu

18.10.2017 u 22:49

Bionic
Reading

Nekadašnji hotel Ambasador u strogom centru Splita gotovo je sravnjen sa zemljom za manje od deset dana, u idućim tjednima slijedi odvoz otpada i početak iskopa podzemne garaže, a investitori su napokon predstavili kako će izgledati budući objekt u kojega će se uložiti oko 20 milijuna eura

Po projektu arhitekata Nene Kezića, Emila Šverka i Nore Roje, na šetnici uz more između Rive i Zapadne obale izgradit će se zdanje koji će po svojim gabaritima odgovarati srušenome, a tek će se nekadašnji aneks povećati za oko tri metra u visinu, kako bi se na krovu mogao nalaziti bazen.

Kako je tportal već pisao, 'Ambasador' je još prije dvadeset godina kupio pokojni nogometni trener Tomislav Ivić, no obnova je zapinjala zbog stečaja Komercijalne banke, a potom i niza poteškoća u koje su upale tvrtke s kojima je sklopljeno poslovno partnerstvo. Ivićevi nasljednici nedavno su cijeli projekt prodali Nijemcu Klausu Alexu Birkenstocku, neslužbeno tituliranom kao 'kralj cipela'.

Splitski konzervatori svojevremeno su inzistirali da se radi faksimilna obnova modernističke zgrade iz 1937. godine, no od toga su ipak odustali i dali veću slobodu arhitektima. Novi 'Ambasador' imat će 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta. Najavljuje se da će nositi 'četiri plus' kategoriju.

Ovisno o dozvolama gradskih vlasti za izvođenje radova tijekom iduće turističke sezone, njegovo otvaranje najavljeno je za ljeto 2019. ili početak 2020. godine. Zaposlit će se pedesetak radnika, uz još toliko sezonaca.

Novi izgled hotela Ambasador Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal

Ambasador je jedna od karika u vidljivom splitskom hotelskom boomu: nedavno je otvoren prvi dalmatinski zdravstveni hotel 'Marvie', do konca godine otvara se hotel na Bačvicama i započinje graditi još jedan, pri dovršetku je veliki aneks hotela Radisson, u gradnji je toranj 'Westgate B' u kojemu će se smjestiti jedan veliki međunarodni lanac - pretpostavlja se, 'Marriot' - a traje izgradnja još nekoliko hotela na Žnjanu te pripreme za nove diljem grada.

Splitska gradska vlast radi ozbiljne pripreme i za prenamjenu vlastitog sjedišta, poznatog kao Banovina, u turističke svrhe. Spekulira se da je za to zainteresirana turska 'Dogus Grupa'.

  • +6
Započelo rušenje hotela Ambasador na Trumbićevoj obali Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL