izbor telegrapha

Pogledajte 10 najboljih splitskih hotela koji su oduševili zahtjevne Britance

09.01.2018 u 22:19

Bionic
Reading

Stručnjaci uglednog britanskog Telegrapha proteklih mjeseci temeljito su pročešljali ponudu hotela u Splitu, gradu koji je posljednjih godina apsolutni hit među turistima iz ove države, te su sastavili listu najboljih. U obzir su došli svi, od luksuznih do onih nešto jeftinijih, od butik hotela do onih iz sastava velikih hotelskih lanaca

Recenzije su potpisale Jane Foster i Isabel Putinja, a ocjenjivale su hotele po nekoliko kriterija - od lokacije, preko stila i ugođaja, do razine usluge, izgleda soba, gastronomske ponude i vrijednosti koja se dobiva za novac.

Vrijedi primijetiti da su u Telegraphu mahom očarani splitskom atmosferom i hvale inovativnost usluga splitskih hotelijera te su rezultat vrlo visoke ocjene - gotovo svi hoteli dobili su prosječnih osam od 10 bodova. Tportal donosi njihov pregled i dojmove, uz napomenu kako će konkurencija uskoro biti još veća: u ovom trenutku naime u Splitu se gradi ili dovršava još pet većih hotela i oni će biti u funkciji ove, najkasnije iduće sezone...

Vestibul Palace 9/10

  • +3
Splitski hotel Vestibul Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ovaj chic butik hotel smješten u srcu Dioklecijanove palače, sa samo sedam soba i restoranom te još četiri sobe u obližnjem aneksu, jedan je od pionira luksuznog turizma u gradu i u proteklim godinama pobrao je sve važnije nagrade na svjetskom nivou.

Nalazi se u preuređenoj zgradi koja datira iz rimskog doba, uz nešto gotičkih i renesansnih detalja, a kao jedina mana ističe mu se nepostojanje dizala za invalide - što je razumljivo s obzirom na to da se radi o lokalitetu zaštićenom od UNESCO-a.

No zato nudi sve ostalo: od personalizirane usluge, preko diskrecije, do mladog i uslužnog osoblja. Tu su i dodatni sadržaji poput limuzine ili glisera za izlete po obližnjim dalmatinskim otocima. Posebno se hvali ugođaj koji iz obližnjeg Vestibula stvaraju klape te kreativna gastronomska ponuda bazirana na svježim domaćim namirnicama.

Cijena sobe kreće se od 400 eura tijekom zime do 840 eura dnevno u špici sezone.

Hotel Park 8/10

  • +26
Hotel Park Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najstariji splitski hotel, otvoren još 1921. godine, smješten je tik iznad plaže Bačvice i nedavno je prošao temeljitu obnovu i dogradnju. Cijelo vrijeme je, osim turistima, sa svojom legendarnom kavanom i terasom služio i kao jedno od žarišta splitskog društvenog života.

'Grande dama splitskih hotela', kako ga nazivaju Britanci, nudi 65 soba i sedam apartmana, brojne dodatne sadržaje poput bazena, teretane i saune, a posebno se hvali slana soba za odmor i haloterapiju, pogled na more te hrana koja je opisana kao 'lokalni specijaliteti s modernim twistom', kao i ponuda u sklopu koje se sa šefom kuhinje tijekom jutra kupuju namirnice za ručak.

Cijena sobe kreće se od 216 do 316 eura.

Hotel Luxe 8/10

  • +28
Hotel Luxe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Luxe

'Moderni hotel sa zabavnom vibrom' nalazi se nadomak gradske jezgre i trajektne luke, gotovo sve sobe imaju spektakularan pogled na more i otoke, a njegov interijer možda se neće svidjeti svakome - ali nudi zanimljivu i osvježavajuću alternativu stilovima koje pružaju unificirani hotelski lanci.

Svih tridesetak soba uređeno je u modernom stilu, a osim ponude uobičajene u luksuznim hotelima, izdvajaju se mobiteli za goste. Nema restoran, ali osoblje rado organizira objede.

'Vrijednost za novac' ocijenjena je s visokih devet od 10 bodova, između ostalog zbog cijene sobe koja se kreće od 90 do 185 eura.

Radisson Blu Resort 8/10

  • +32
Radisson Blu Resort Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Radisson Blu Resort Split

Jedan od najvećih splitskih hotela izgrađen je prije četrdesetak godina, no nedavno je temeljito preuređen - a upravo ovih dana dovršava se preuređenje i dogradnja njegova aneksa.

Hip & stylish hotel dizajnirao je bečki arhitekt Gorgona Böhm te je pomoću staklenih pregrada omogućio nesmetan pogled na more, dok je interijer inspiriran mediteranskom florom i faunom. Zimi ga mahom posjećuju poslovni ljudi, a ljeti turisti željni odmora.

Radisson ima svoju vlastitu, vrlo uređenu hotelsku plažu koja je otvorena i za građane, ali i wellness centar s bogatom ponudom. Tu su i dva raskošna predsjednička apartmana.

Cijena se kreće od 100 do 300 eura.

Hotel Peristil 8/10

  • +49
Hotel Peristil Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Peristil

Jedan od prvih hotela otvoren unutar Dioklecijanove palače, doslovno naslonjen na njena Srebrna vrata, ima dvanaest soba i restoran u prizemlju, a poseban dojam na recenzente ostavila su 'dalmatinska jela servirana u prekrasnoj sunčanoj atmosferi'.

Njegov stil se zbog prostornih ograničenja opisuje kao donekle staromodan, no u isto vrijeme hotel je ugodan i udoban - zbog čega se njegovi gosti najčešće ponovno vraćaju. Osoblje će vam pritom uvijek zapamtiti ime.

Cijena sobe kreće se od 120 do 180 eura.

Heritage Hotel Antique 8/10

  • +16
Heritage Hotel Antique Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Heritage Hotel Antique Split

Hotel s klasičnim interijerom smješten je u zgradi iz četvrtog stoljeća i ima vjerojatno najbolji pogled u gradskoj jezgri - direktno na Peristil i Svetog Duju. Njegovih osam soba mahom ima visoke stropove i stare kamene zidove.

'Rijetko se pruža prilika ovako iskusiti naslijeđe rimskog doba', hvale ga stručnjaci Telegrapha.

Cijena sobe kreće se od 120 do 340 eura.

Heritage Hotel 19 8/10

Heritage Hotel 19 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Heritage Hotel 19

'Staro zdanje lijepo je pretvoreno u mali i ekskluzivni hotel s elegantnim interijerima i šarmantnim dvorištem. U sobama su rustikalni kameni zidovi kombinirani s dizajnerskim elementima. Romantična atmosfera najprikladnija je za parove koji žele pobjeći od svega.'

Britanci tako opisuju hotel smješten na Matejuški, neposredno uz kultnu konobu Fife, a posebno hvale zanimljive umjetničke intervencije u svakoj sobi. Svidjet će se, predviđaju, onima koji se užasavaju generičkog ambijenta velikih hotelskih lanaca.

Cijena sobe kreće se od 100 do 265 eura.

Residence by Vestibul Palace 8/10

  • +13
Residence by Vestibul Palace Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Residence by Vestibul Palace

Izdvojena lokacija hotela Vestibul (prvog na ovoj listi) u stvarnosti je apart-hotel sa šest raskošnih apartmana i, kako se navodi, prvoklasnom uslugom. Ocijenjena je kao 'niskoprofilni', odnosno skriveni luksuz.

Nalazi se u četvrti Gripe, neposredno uz istoimenu tvrđavu i Pomorski muzej, te desetak minuta lagane šetnje do centra grada.

'Vrlo diskretno, moderno i funkcionalno, idealno za parove, obitelji ili poslovne ljude. Tu je mali vrt s paunovima, sauna i masaža, ali i kuhinja', opisuje se u Telegraphu.

Početna cijena apartmana kreće se od 125 eura tijekom zime i od 295 eura ljeti.

Marvie Hotel 8/10

  • +15
Marvie Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Prvi zdravstveni hotel u Dalmaciji nalazi se na splitskoj Zenti i osim 74 sobe i dva luksuzna apartmana gostima nudi niz specijaliziranih usluga medicinskog wellnessa na prostoru od čak 1200 četvornih metara, s odlično opremljenim spa i fitness prostorom. Osim sadržaja za odmor i relaksaciju, tu su ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kao i dermatološka ambulanta za estetsku medicinu. Na krovnoj terasi nalazi se veliki vanjski bazen sa spektakularnim pogledom.

Plaža Firule i kompleks teniskih terena su na udaljenosti od deset minuta.

'Hotel idealan za zimsko utočište', opisuje se, a poseban naglasak stavljen je na bazen na krovu, kojemu je naprosto nemoguće odoljeti. Hvali se i iznimno bogata gastronomska ponuda.

Cijena sobe kreće se od 95 do 205 eura.

Cornaro Hotel, 8/10

  • +39
Cornaro Hotel Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ilija Veselica

Poduzetna obitelj Radović mic po mic napredovala je u hotelijerstvu: od butik hotela s tek tridesetak soba širili su se na obližnje prostore, a prošle godine i na nekadašnju zgradu glavne splitske pošte. Kompleks ima 130 soba i označen je kao 'najpametniji splitski hotel'.

'Sve je blizu, ali istodobno ste pošteđeni gužve i buke', opisuju Britanci sadržaje skrivene iza staromodne fasade neposredno uz gradsku jezgru.

Spominje se i jedinstveni 'Dioklecijanov doručak, inspiriran jelima iz rimskog doba, panoramski restoran na krovu i maleni vinski podrum'.

Dvokrevetna soba stoji od 150 do 340 eura.