OSMA RUNDA PREGOVORA

Protivnici TTIP-a pobijedili u propagandnoj bitci, eurokrati očajni

07.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

U Bruxellesu je ovih dana održana osma runda pregovora između EU-a i SAD-a o transatlantskom trgovinskom sporazumu TTIP-u. O velikim političkim sukobima koje TTIP izaziva u glavnom gradu Europske unije, pritisnutom terorističkim prijetnjama i s vojskom na ulicama, izvještava naš novinar

Stotinjak metara od sjedišta Europske komisije građani Bruxellesa ovih su dana mogli vidjeti doista nesvakidašnji prizor – drvenu repliku zloglasnog Trojanskog konja iz 'Ilijade' i antičkih mitova, samo što je u ovoj verziji na njemu stajao veliki natpis 'TTIP'. Riječ je o medijski i politički odlično smišljenom potezu aktivista koji se protive TTIP-u (Transatlantic Trade and Investment Partnership), trgovinskom sporazumu o kojemu od 2013. pregovaraju EU i SAD. Slika drvenog konja tako je završila u brojnim medijima pokazujući još jednom kako su u ovom trenutku protivnici TTIP-a - koje čini šaroliko društvo sastavljeno od civilnih udruga, ekoloških aktivista, radikalnih ljevičara, ali i brojnih pripadnika političkog mainstreama – mnogo uspješniji u svojoj kampanji od dužnosnika EU-a i SAD-a koji o TTIP-u pregovaraju i koji zagovaraju.

Još gore, jedino čega su se i eurokrati i njihovi američki kolege dosjetili za korištenje u protunapadu, pa ovih dana stalno ponavljaju novinarima s odgovarajuće zlokobnim tonalitetom, jest pitati se - a tko to financira te aktiviste koji su protiv TTIP-a. Kada se europske i američke diplomate pak upita Pa na koga sumnjate? Rusija, Kina? Tko je ta peta kolona?!, slijedi vrlo brzo reteriranje i petljanje oko toga da oni samo prenose ono što su čuli da drugi pitaju. Pa tko to pita, pitao sam ih, ali odgovora nije bilo. Pritom je ova linija napada na protivnike TTIP-a - glasne, odlično organizirane i majstorske u svojoj propagandi – još besmislenija ako se uzme u obzir to da i EU i SAD financiraju doslovno stotine tisuća raznoraznih udruga diljem planeta, a sad odjednom u maniri Vladimira Putina napominju da je tu riječ o sumnjivim licima sumnjivih namjera.

No aktivisti su možda i najmanji problem kada je riječ o tome hoće li TTIP-a biti s obzirom na to da postoji ogromna opozicija ovom sporazumu u Europskom parlamentu. Iz Europske komisije sustavno ističu kako su pregovori o TTIP-u 'najtransparentniji pregovori o jednom trgovinskom sporazumu u povijesti', što je zapravo istina s obzirom na to da se prethodnih više od tisuću trgovinskih sporazuma sklopljenih u EU-u proteklih desetljeća odvijalo bez interesa javnosti i iza zatvorenih vrata koje nitko nije ni htio otvarati.

No TTIP je ujedno i geopolitičko pitanje, još jedan znak vezivanja EU-a za SAD, istu onu državu čija tajna služba NSA masovno špijunira Europljane i čiji je predsjednik osam godina bio George W. Bush. Antiamerikanizam definitivno je jedan od motiva protivnika TTIP-a, ali to se teško može pripisati zastupnicima Europskog parlamenta iz političkog mainstreama, poput Davida Martina iz Socijalista i Demokrata (inače u klubu zaduženog za temu međunarodne trgovine) koji je za tportal.hr izjavio da u najoptimističnijem scenariju predviđa 50 posto šanse da će TTIP dobiti podršku njegove frakcije, a time i Europskog parlamenta.

Još je efikasniji napad TTIP doživio od zastupnice Zelenih Molly Scott Cato, koja je u povodu početka osme runde pregovora objavila u Guardianu članak pod naslovom 'Vidjela sam tajne TTIP-a; smišljen je na korist korporacija, a ne građana'. U njemu Scott Cato oštro kritizira trenutačni tekst sporazuma u nastajanju, koji inače mogu vidjeti tek odabrani članovi Europskog parlamenta, a o tome da TTIP dio zastupnika doista mrzi iz dna duše, svjedoči i curenje nacrta sporazuma u javnost što je najvjerojatnije djelo nekog od zastupnika koji ga je imao priliku vidjeti.


U takvoj se situaciji Europska komisija i za TTIP zadužena povjerenica Cecilia Malstroem nalaze u velikoj defenzivi pa dužnosnici EK-a u razgovoru za tportal.hr, uz traženje anonimnosti, govore o tome kako sve više ljudi brani TTIP navodeći primjere Austrijske trgovinske komore ili talijanskih proizvođača sireva koji smatraju da bi im TTIP omogućio lakši izvoz proizvoda preko Velike bare. 'Ali jasno vam je da sve dok se branite – zapravo gubite?' pitao sam, na što je došlo frustrirano ali potvrdno kimanje glavom. EK i njezini efikasni birokrati u osnovi su potpuno šokirani protivljenjem TTIP-u, još jednom pokazujući da nisu shvatili što znači taj često spominjani 'demokratski deficit' Europske unije, a to je isključivanje Europljana iz briselskih odluka. U slučaju TTIP-a u proces, protiv volje EK-a, ugurali su se europarlamentarci i civilno društvo dok američka strana s određenom dozom zluradosti gleda na muke Europljana. 'Pa Europljani su inicirali taj sporazum, bombastično su ga najavili Jose Manuel Barroso i Angela Merkel prije par godina, a mi Amerikanci nismo bili toliko zagrijani. Sada je obratno', rekao je za tportal.hr jedan američki diplomat, usko povezan s pregovorima oko TTIP-a.


Unatoč svemu, osma runda pregovora o TTIP-u je uspješno odrađena, a što je dogovoreno, saznalo se na zajedničkoj press konferenciji glavnih pregovarača, Dana Mullaneyja s američke i Ignacija Garcia-Bercera s europske strane, u petak popodne u sjedištu Europske komisije. Mullaney i garcia-Bercera su se pohvalili odličnom radnom atmosferom u pregovaračkim timovima, kao i time da su dobili mandat ubrzati pregovore. Sljedeća runde se održavaju u travnju i početkom ljeta, tako da je moguće da će konačni tekst sporazuma biti spreman do jeseni. Što će u finalnoj verziji TTIP-a biti nitko još ne zna.

Ali sve ukazuje na to da tek onda počinje prava bitka oko TTIP-a s obzirom na to da ga moraju ratificirati Europski parlament i oko tridesetak nacionalnih parlamenata članica EU-a (Belgija ih ima 'samo' tri!). Tada će uostalom TTIP doći i na dnevni red Sabora, pa će sigurno biti zanimljivo pratiti kako će hrvatski zastupnici raspravljati o trgovinskom sporazumu koji njegovi inicijatori opisuju kao 'zlatni standard svih sporazuma te vrste za 21. stoljeće'.