NEMIRNA BIH

Prosvjedi u Banjoj Luci: Uključite mozak, isključite RTRS

Bionic
Reading

Više stotina banjolučkih studenata i građana okupilo se danas na prosvjedima u tom gradu, izvještava agencija Anadolija (AA)

Nakon Sarajeva, prosvjedi se tako šire i na druge bosanskohercegovačke gradove, a građani traže bolje uvjete života. Studenti Sveučilišta iz Banje Luke krenuli su iz Kampusa Sveučilišta u prosvjednu šetnju kao što je to ranije bilo najavljeno. Nose transparente 'Uključite mozak, isključite RTRS', 'Kada ćemo ako nećemo sada', 'Tko će ako nećemo mi'', 'Smeta im što studiram'...

Reporter agencije Anadolije javlja da se prosvjedima spontano pridružuju i brojni građani. Tu su i poznati Banjolučani, ekonomistica Svetlana Cenić, novinarka i aktivistica Tanja Topić, analitičar Damir Miljević... Dio studenata ostao je ispred Studentskog centra te će se zajedno s onima koji su krenuli iz Kampusa Sveučilišta ujediniti u centru Banje Luke. I banjolučki aktivisti Šetački također su krenuli iz smjera Starog hrasta te će se ujediniti s studentima i građanima.

Skup osiguravaju jake snage policije. Prema nepotvrđenim informacijama, Centru javne sigurnosti (CJB) Banja Luka u pomoć su danas stigle kolege iz drugih gradova Republike Srpske (RS). Zasad, prosvjedi se odvijaju bez incidenata.

Policija je, podsjetimo, u utorak donijela odluku da zabrani prosvjede studenata. Nakon izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da studenti, iako su ispolitizirani, imaju pravo mirno prosvjedovati, dano je prešutno zeleno svjetlo da se skup održi.

Zabranu prosvjeda visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usporedio je sinoć s postupcima režima u Sjevernoj Koreji. Inače, studenti traže izgradnju četvrtog paviljona u Kampusu, smanjenje cijena studiranja i mastera, izražavaju podršku obitelji Vulić, traže hitno rješavanje pitanja hotela Krajina, gdje bi trebali biti smješteni studenti, te korjenite promjene u društvu, otvorenu borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma te smjenu ministra Gorana Mutabdžije.