vrsine

Prosvjedi kod Trogira zbog otvaranja kamenoloma: 'Uništit će ono od čega živimo'

15.02.2024 u 21:04

Bionic
Reading

Skupina mještana sela Vrsine na području općine Marina kod Trogira u četvrtak se okupila na mirnom prosvjedu protiveći se pripremama za otvaranje kamenoloma na obližnjem brdu što bi, po njihovim tvrdnjama, uništilo poljoprivredne i turističke perspektive tog područja

"Otvaranjem kamenoloma na brdu Oblik onečišćavao bi se zrak, to bi štetilo maslinicima i razvoju turizma, a od toga mještani Vrsina žive i zato smo protiv otvaranja tog kamenoloma," rekla je za Hinu Irina Salvezani jedna od sudionica današnjeg prosvjeda.

Prosvjednici su istaknuli transparente na kojima su bile ispisane poruke da ne žele kamenolom i protive se uništenju sela Vrsina: "Ne damo Oblik i našu didovinu", "Čuvajmo Oblik, srce Vrsina".

"Pripremne radnje za otvaranje tog kamenoloma obavlja tvrtka 'Oblik d.o.o'", rekla je te dodala da se današnji prosvjed odnosi i na privatnika u selu koji melje kamen i onečišćuje zrak i obližnje maslinike podsjetivši da u blizini Vrsine već postoji otvoren kamenolom te da su protiv bilo kakvog njegova daljnjeg širenja.

"Slobodna Dalmacija" piše da je više od 500 mještana Vrsina i Poljica u općini Marina potpisalo peticiju kojom se protive da se na brdu Oblik iznad Vrsina proširi prostor kamenoloma s novim eksploatacijskim poljem, što bi se, kako su ustvrdili, uskoro trebalo naći u izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Podržao ih je i načelnik općine Marina, Ante Mamut, rekavši da će Općina uputiti prijedlog Županiji za brisanje eksploatacijskog polja iz regionalnog prostornog plana te dodao kako je važno da pojedinci ne prodaju svoja zemljišta.

Irina Salvezani najavila je novi prosvjed u iduću nedjelju.