četiri osobe privedene

Prosvjed kod spomenika Tuđmanu u znak podrške mladom vandalu koji je nacrtao srp i čekić

30.01.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Na prosvjedu 'protiv političke represije' kod spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu okupilo se nekoliko desetaka prosvjednika i veći broj policijskih službenika. Prosvjednici su tražili da DORH odbaci optužnicu protiv Filipa Drače, mladića koji je na Tuđmanov spomenik nacrtao srp i čekić

Policijska uprava zagrebačka je za N1 potvrdila da su četiri osobe privedene, ali da će se detalji privođenja naknadno utvrditi.

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu države Katarina Peović na početku prosvjeda pozdravila je 'brojnu policiju' i poručila da je 'represija institucija pretjerana'.

  • +14
Prosvjed kod spomenika Franji Tuđmanu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Društvo je podijeljeno na način na koji je Franjo Tuđman podijelio društvo - na 200 obitelji i siromašnu većinu. Podjelama moramo stati na kraj. Srp i čekić ostat će kao sjena na ovom spomeniku, nakon što ih je Filip Drača nacrtao', poručila je.

Prosvjed kod spomenika Franji Tuđmanu Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U izjavi za N1 Peović je dodala da je mladić koji je nacrtao srp i čekić 'gonjen na način na koji nije gonjen niti jedan počinitelj kaznenog djela ili prekršaja prema spomenicima NOB-a. Njemu je objavljena slika, njemu je objavljeno ime i prezime. To je, bez pretjerivanja, politička represija. Ljevica se okupila da kaže dosta. Tražimo da se povuče optužnica protiv Filipa Drače i da se stane na kraj s političkim progonom onih koji misle da ovo društvo nije ostvarenje hrvatskog sna, da ovo nije otac Hrvatske i da mi ovdje živimo u devastiranom, osiromašenom i poraženom društvu'.