DROPULIĆ VS. GRAĐANI

'Prosvjed je bio na krivoj adresi'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 16:30
  • Objavljeno 17.02.2010 u 16:03
Marina Matulović Dropulić

Marina Matulović Dropulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ministarstvo tvrdi da je lokacijske dozvole vezane uz projekt Cvjetni prolaz poništavalo i nekoliko puta, tj. sve dok nisu ispravljene uočene nepravilnosti, te da će u okviru svoje nadležnosti riješiti svaku žalbu i prigovor vezan uz navedeni, kao i bilo koji drugi projekt

Nakon što je održana prva akcija Živi zid za Varšavsku u kojoj je 600 građana Zagreba sudjelovalo u urudžbiranju prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zbog problema s projektom Cvjetni prolaz investitora Tome Horvatinčića, oglasilo se i resorno ministarstvo.

U podužem priopćenju tvrde: 'Prosvjed ponovno pokazuje da prosvjednici ne poznaju nadležnosti u odlučivanju u prostornom planiranju i zato prosvjeduju na krivoj adresi. Ministarstvo donosi zakone kojima se načelno uređuje prostorno planiranje, procedura donošenja planova, a općine, gradovi i županije donose prostorne planove.'

Ronald Gorsic / CROPIX

Ronald Gorsic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Gorsic

Teodor Celakoski

Ministarstvo potom pojašnjava kako, primjerice, Gradsko vijeće grada Osijeka donosi prostorne planove za grad Osijek, a Babine Grede za Babinu Gredu.

Nadalje tvrde da su oni neke lokacijske dozvole vezane uz projekt Cvjetni prolaz poništavali i nekoliko puta, tj. sve dok nisu ispravljene uočene nepravilnosti, te da će u okviru svoje nadležnosti riješiti svaku žalbu i prigovor vezan uz navedeni, kao i bilo koji drugi projekt kao što je to i do sada činilo, ali ne želi niti može umjesto najviših izabranih izvršnih i predstavničkih tijeka Grada Zagreba donositi odluke o tome koji će se razvojni i drugi projekti ostvarivati u gradu Zagrebu ili u tome arbitrirati.

Aktiviste iz Prava na grad i Zelene akcije koji su cijelu priču pokrenuli odgovor iz Ministarstva nije iznenadio.

'To je očekivano i nije nikakvo iznenađenje. Ministarstvo je još jednom pokazalo da je bahato i dvije godine ne odgovara na našu prijavu. Mi znamo da DPU donose gradovi, ali Ministarstvo sve to nadzire', kazao je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi