Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Prošle godine u Hrvatskoj presađeno gotovo 270 organa, uspješno izvršeno 12 transplantacija pluća

26.05.2022 u 12:36

Bionic
Reading

U godinu dana programa transplantacije pluća u KBC-u Zagreb uspješno je izvršeno 12 transplantacija pluća, a u pandemijskoj 2021. ukupno je presađeno 268 solidnih organa, izvijestio je u srijedu Ministarstvo zdravstva u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva

Među 268 presađenih organa najviše je transplantirano bubrega - 124, zatim 104 jetre, 34 srca, 9 pluća, tri kombinirane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-gušterača.

'Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prigoda je zahvaliti svim darivateljima, kao i našim transplantacijskim i koordinacijskim timovima koji su svojom stručnošću, organizacijskim modelom i entuzijazmom pozicionirali Hrvatsku kao najuspješniju članicu Eurotransplanta i jednu od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa', kazao je tim povodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Znakovito je, dodaje, da je program transplantacije pluća uveden u 2021. pandemijskoj godini, čime se povećala dostupnost i kvaliteta transplantacijskih usluga za hrvatske pacijente s indikacijom za ovu metodu liječenja. Nacionalni transplantacijski program i na taj način je pokazao zašto je Hrvatska jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa.

'Uspostavljanjem transplantacije pluća kompletiran je biserni niz hrvatskih transplantacijskih programa. To je rezultat desetljeća predanog rada i učenja, a istodobno odraz timskog funkcioniranja te visoke kvalitete zdravstvenog sustava', kazao je voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb i akademik Miroslav Samaržija.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, koji se obilježava 26. svibnja svake godine, proglasio je Hrvatski sabor 2006. godine, s ciljem informiranja javnostii o važnosti osobne odluke o darivanju organa i promicanju kulture darivanja organa.