aktiviranje mehanizma

SDP zaražio javno saslušanje ministra Beroša zbog slučaja Čavajda

24.05.2022 u 13:40

Bionic
Reading

SDP je predao zahtjev saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku za javno saslušanje resornog ministra zdravstva Vilija Beroša zbog nedostupnosti prekida trudnoće u državnim bolnicama, izvijestio je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk

Bauk je rekao da veliki broj žena prekid trudnoće obavlja u susjednoj Sloveniji iako na istu uslugu imaju pravo i u Hrvatskoj, prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Zbog toga je naveo dva pitanja koja želi razjasniti.

„Prvo pitanje je nemogugućnost obavljanja prekida trudnoće u dijelu zdravstvenih ustanova zbog priziva savjesti svih liječnika u pojedinoj ustanovi, a drugo je visoki postotak liječnika s prizivom savjesti u odnosu na države u okruženju“, rekao je na konferenciji za novinare.

Bauk je dodao da su Hrvatskoj potrebni moderni zakoni u skladu s demokratskim standardima.

Mehanizam javnog saslušanja u parlamentu do sada još nije bio predložen, no predsjednik SDP-ova kluba očekuje da će ga saborska većina prihvatiti jer vjeruje da bi na taj način javnost dobila odgovore na pitanja koja zanimaju i zagovornike i protivnike prava na prekid trudnoće.

SDP-ov zastupnik osvrnuo se na medijske napise prema kojima se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek redovito sastaje s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

„To nam je neprihvatljivo osim ako se ne radi o službenim sastancima na kojima se vode zapisnici koji su potom dostupni javnosti temeljem Zakona o pristupu informacijama“, kazao je Bauk koji je očekuje da se Hrvoj-Šipek očituje o ovim navodima.